Megemelt ügyeleti díjat ígérnek az orvosoknak

Megemelt ügyeleti díjat ígérnek az orvosoknak

A szerződéstervezetekben szereplőnél 30 százalékkal magasabb pótlék is járhat az új egészségügyi jogviszonyba lépőknek az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szerint.

Március elsejétől megszűnik az egészségügyi dolgozók eddigi közalkalmazotti jogviszonya, a helyébe lépő egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerzodést most kell aláírniuk, de sokan hezitálnak, mert elégedetlenek. Az egyik vitatott pont, hogy a szerződés tervezete szerint az ügyelet esetén hétköznapra csak az egy napra szóló alapbér 70 százaléka, hétvégén pedig a 90 százaléka járna. Az ügyelet utáni pihenőnapot pedig nem fizetnék ki.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság az ATV kérdésére közölte, hogy március 1-jétől a kötelezően elrendelt és önként vállalt ügyeletnél is lehetőség van a magasabb összegű díjazásra. Kötelezően elrendelt ügyelet esetében az országos kórház-főigazgató engedélyével további 30 százalékkal lehet eltérni, azaz a kötelező ügyeleti díj hétköznapon 100 százalék, pihenőnapon 110 százaléka, és munkaszüneti napon 120 százaléka lehet.

Hírdetés

Az önként vállalt ügyeletnél, ha az egészségügyi intézmény kérte, hogy az ügyeleti díjat 30 százalékkal megemelhesse, akkor az ügyeleti díj mértéke hétköznapon 150 százalék, pihenőnapon 165 százalék és munkaszüneti napon 180 százalék lehet.

A főigazgatóság azt is közölte, hogy a munkaszerződések aláírása jó ütemben halad az OKFŐ irányítása alá tartozó intézményekben, és „a felmerülő problémákat a munkáltatók közvetlenül egyeztetik a dolgozókkal, melyek helyi szinten kezelhetőek. Ezen egyedi esetektől eltekintve globális problémákról nincs tudomásunk, főként nem olyanról, amely az ellátás ellehetetlenítését eredményezné.”


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »