„Megbuherált” karabéllyal ölhetett a bőnyi lövöldöző

„Megbuherált” karabéllyal ölhetett a bőnyi lövöldöző

Győrkös István ügyvédje szerint a gyilkos eszköz nem automata, csak félautomata karabély volt, a szakértő szerint azonban egy ilyen fegyver nem képes sorozatlövésre, automata fegyvert pedig jogszerűen nem tarthatott a tettes.

Belső vizsgálat indul a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) annak kiderítésére, hogy hibázott-e valaki, amikor a Terror­elhárítási Központ (TEK) fegyveresei helyett győri nyomozókat küldtek a szerdai bőnyi házkutatásra – tudta meg a Magyar Idők. Mint ismert, a fenti művelet során a rendőrök egyikét, Pálvölgyi Péter őrnagyot halálosan megsebesítette Győrkös István, a Magyar Nemzeti Arc­vonal (MNA) egykori vezetője.

A szervezet tegnap nyilatkozatot adott ki, amely szerint Győrköst négy éve kizárták soraikból, ezután saját szervezetet alapított, MNA1989 néven, ám lényegében már ezt is felszámolta. Az MNA ugyanakkor a hatóságok felelősségét firtatta a haláleset kapcsán, és nem tartották kizártnak, hogy szándékos provokáció eredményezte a tragédiát. E körben külön felhívták a figyelmet arra, hogy tudomásuk szerint nem az illetékes szerv intézkedett és nem a megfelelő eljárásrend szerint. A szabály szerint egyébként a Terrorelhárítási Központnak kell előállítania a fegyveres személyeket, és más intézkedéseket is a TEK hajt végre. – Különösen nagy kérdés ez egy ilyen kaliberű ember esetén. Győrkös István azért nem piskóta! Viszont nem is elmebeteg őrült, ahogy azt a közvélemény szemében szeretnék egyesek beállítani – írta a szervezet. Az MNA az előzményekről úgy értesült, hogy két civil ruhás nyomozó mászott be a szomszéd kerítésén keresztül az elkövető hátsó udvarára, „ahol ugye, a jó falusi ember kutyát tart”. Az ebek rátámadtak a rendőrökre, akik kiabálni kezdtek, hogy lelövik az állatokat, és talán fegyver is volt már a kezükben – közölte az MNA. Ezek alapján felvetődik szerintük a jogos védelmi helyzet mint büntethetőséget kizáró ok. A Btk. által nevesített egyik jogos védelmi szituáció szerint az élet kioltására irányulónak kell tekinteni, ha a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen történik jogtalan behatolás.

Győrkös István ügyvédje, Léhner György ugyanakkor határozottan cáfolta ezt a verziót. Jogi álláspontja középpontjában az áll, hogy a férfi nem szándékosan sütötte el a kezében lévő sorozatlövő karabélyt, amely egyébként egy ravaszmozdulatra öt lőszert lőtt ki.

Hírdetés

Hogy Győrköst ki lőtte meg, az nem tisztázott, Léhner annyit közölt, hogy 8-9 lövést adtak le a rendőrök ügyfelére. A Kisalföld információi szerint az elhunyt tiszt nem használta a fegyverét. Úgy tudni, Győrkös nem akarta beengedni a hozzá becsöngető nyomozókat. Miután azok mégis behatoltak, már a házban lőtte le Pálvölgyit, majd sebesülését követően egy szobába vonult vissza. Ott hívta fel őt a TEK vezetője, aki azt kérte, vegye ki a fegyverből a tárat úgy, hogy a telefonon hallatsszon ennek a jellegzetes hangja. Az ekkor kezdődő roham után a sebesült gyanúsítottat azonnal hordágyra tették, ellátták a terrorelhárítók.

Az idős terheltet Győrből átszállították Tökölre, a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházába. Az RTL Klub Híradója szerint lelkileg megtört, amikor közölték vele, hogy rendőrt ölt. A kórházban tudta meg azt is, hogy feleségét szívinfarktus miatt kórházban kezelik. Léhner kérdésünkre megosztotta a Magyar Nemzettel, ügyfele elmeorvosi vizsgálatát még nem rendelte el az ügyészség, ez azonban ilyen cselekmény után szinte biztosan várható. A jogász ugyanakkor azt is megjósolta, büntethetőséget kizáró kóros elmeállapotot nem fognak megállapítani a szakértők. A fegyvert illetően kifejtette, a sorozatlövés ellenére ismeretei szerint a gyilkos eszköz nem automata, csak félautomata karabély. Koltai Arnold alezredes, katonai szakértő ezzel kapcsolatban arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy normál működés mellett egy félautomata lőfegyver nem képes sorozatlövésre, automata fegyvert pedig jogszerűen nem tarthatott a tettes. Elképzelhető – vitte tovább a gondolatot a honvédség főtisztje –, hogy az az akasztó alkatrész, amely egy elsütés után megállítja a szerkezetet, sérül, és ez teszi lehetővé a sorozatlövést. – Ez szándékosan, reszeléssel érhető el, de előidézheti óriási igénybevétel okozta kopás is. Utóbbi kevésbé valószínű, az esetleges reszelést pedig az igazságügyi fegyverszakértő minden bizonnyal ki fogja mutatni – mondta Koltai.

Győrkös Istvánt hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztető emberölés bűntette mellett lőfegyverrel való visszaéléssel is gyanúsítják. Az elfogásáról készült TEK-es videó azt mutatja, hogy otthonában számos fegyver volt. Nem az első, és nem is az utolsó eset volt, hogy valaki a házában kisebb hadseregre való arzenált halmoz fel Magyarországon. Csütörtökön két ceredi férfi házában foglaltak le illegálisan tartott puskákat, pisztolyokat és lőszereket a rendőrök. Tegnap a budapesti Szövetség utcában pedig a terrorelhárítók tartóztattak le egy férfit, miután arról kaptak bejelentést, hogy fegyverrel hadonászik. Később kiderült, hogy csak műanyag airsoft fegyvere volt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »