Megállapodás született a viszály rendezéséről Katarral

Megállapodás született a viszály rendezéséről Katarral

Megállapodást írtak alá az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) országainak vezetői a szaúd-arábiai Al-Ula városában tartott csúcstalálkozójukon a Katarral kibontakozott viszály rendezéséről kedden.

Az Al-Ula-i megállapodás Kuvait és az Egyesült Államok közvetítésével jött létre, hogy véget vessen a 2017-ben kibontakozott viszálynak, amelynek során Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom megszakította diplomáciai, kereskedelmi és egyéb kapcsolatait Katarral arra hivatkozva, hogy az emírség iszlamista csoportokat támogat. Rijád a katari határt is lezárta. Doha visszautasította a vádakat, és azt állította, hogy a vele szemben bevezetett embargó célja szuverenitásának korlátozása.

Az egyezség részleteiről időközben Feiszal bin Farhán Ál Szaúd szaúdi külügyminiszter számolt be. A szaúdi diplomácia vezetője szerint a szunnita királyság és szövetségesei megállapodtak a diplomáciai és egyéb kapcsolatok teljes körű helyre állításáról Katarral. Mint mondta, megvan a politikai- és jóakarat az egyezség végrehajtásának szavatolására. Hozzátette, hogy a légiforgalmat is helyre állítják az országok között.

A megállapodást Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Kuvait és Bahrein (a GCC tagállamainak) vezetői látták el kézjegyükkel. Az eseményen jelen volt Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és közel-keleti főtanácsadója is. A tanácskozáson bár nem GCC tagállam, Egyiptom is képviseltette magát Számeh Sukri külügyminiszter személyében. Az egyiptomi tárcavezető szintén bejelentette, hogy megnyitják az észak-afrikai ország légterét a katari légiközlekedés előtt.

Szaúd-Arábia hétfőn újranyitotta Katarral közös légi, szárazföldi és tengeri határait.

Hírdetés

A GCC tanácskozását Szaúd-Arábia de facto vezetőjének számító Mohamed bin Szalmán trónörökös nyitotta meg, együttes fellépést sürgetve Iránnal szemben. “Mára égető szükség van erőfeszítéseink egyesítésére a tanács fejlesztésében, hogy megbirkózhassunk a minket övező kihívásokkal” – hangoztatta a trónörökös televízióban közvetített beszédében.

Mohamed bin Szalmán kijelentette, hogy ezek a fenyegetések magukban foglalják az iráni rezsim nukleáris- és ballisztikusrakéta-programját, valamint Teherán és szövetségesei felforgató tevékenységét.

Szalmán egyébként baráti gesztussal, öleléssel fogadta Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírt a Szaúd-Arábia északnyugati részén lévő Al-Ulában, a tanácskozást követően pedig személyesen vezette körbe az emírt a városon kocsijában.

MTI

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »