Még sincs egyezség az Arriva és a Slovak Lines között

Még sincs egyezség az Arriva és a Slovak Lines között

Bár december elején úgy tűnt, megszűnik végre Pozsony megye elővárosi közlekedésében az Arriva színre lépésekor kialakult gond, és a Slovak Lines segítségével megoldódhatnak végre a november közepe óta állandósult járatkiesések, a megye pedig fellélegezhet, de nem így történt.

A legújabb információk szerint a két szállítócégnek nem sikerült megegyeznie, a Slovak Lines is megerősítette, hogy a szerződést nem írták alá az Arrivával az alszállítói tevékenységről, amit a javasolt feltételekkel és garanciákkal indokolt.

Štefan Bako, a Slovak Lines szóvivője azt nyilatkozta, a szóban forgó feltételek nem teszik lehetővé, hogy minőségi szállítási szolgáltatásokat nyújtsanak az utasoknak anélkül, hogy fennállna a hosszú távú veszteség veszélye a cégük számára. Azt, hogy az új megyei autóbusz-közlekedést biztosító cég végül nem állapodott meg a korábbi szállítócéggel az alvállalkozói együttműködésről, néhány napja a Pozsony megyei önkormányzat is megerősítette.

A megye azt is kijelentette, hogy az Arrivának ezért gondoskodnia kell arról, hogy a lehető leghamarabb saját erőből biztosítsa a szerződésben vállalt teljes körű közlekedés biztosítását.

Az elővárosi buszközlekedés teljes körű működéséhez a leggyorsabb megoldást a két szóban forgó fuvarozó együttműködése jelentené. Sajnos mindketten arról tájékoztattak bennünket, hogy a tárgyalásokon végül nem született megállapodás”

– nyilatkozta Michal Feik, Pozsony megye kommunikációs igazgatója.

Egyelőre marad a járathiány

A megye regionális autóbusz-közlekedése jelenleg mintegy 75 százalékos arányban működik, Malacka térségében már megközelíti a 90 százalékot.

A járathiány továbbra is a bazini és a szenci járást érinti leginkább”

– fűzte hozzá Feik. Pedig Juraj Droba megyeelnök már december 3-án bejelentette, hogy a két szállítócég megegyezett az együttműködésben alvállalkozói tevékenység formájában, s hogy továbbra is az Arriva fogja a megye közlekedését fő vállalkozóként biztosítani. A Slovak Lines a kiválasztott útvonalakon nyújtana segítséget. Az Arrivának ugyanis a sofőrhiány miatti járatkiesések okozzák a legfőbb gondot kezdettől fogva, különösen Bazin és Szenc környékén.

Számítanak szankciókra

Hírdetés

December 3-án azonban még az Arriva és a Slovak Lines is visszafogottan nyilatkozott az együttműködésről, mindketten felhívták a figyelmet arra is, hogy egyelőre nem írtak alá megállapodást. Juraj Droba megyeelnök, aki karácsonyra már jelentős javulást várt az elővárosi közlekedésben, továbbra is ragaszkodik a járatkiesések miatti szankciókhoz, amelyeket a megye már több százezer euróban számol. A megyeelnök szerint a bírságszámláló akkor áll le, amikor az Arriva a vállalt szállítói kötelezettségei 95 százalékát vagy annál többet már teljesít.

Az érintett utasok pedig nagyon türelmetlenek, a közösségi hálón azt követelik a megyeelnöktől, hogy mondja fel a szerződést az Arrivával. Juraj Droba szerint azonban ez nem járható út,

ez esetben új versenypályázatot kellene megvalósítani, ami hónapokra a földbe döngölné a megye közlekedését.

„Az Arrivának meg kell oldania a helyzetet. Fokozatosan további sofőröket alkalmaz, és egyre kevesebb a járatkiesés. A haladás ugyan lassú, de nagy féket jelent például a covid is” – jelentette ki a megye első embere a közösségi oldalán az emberek zúgolódására reagálva.

Rastislav Cenký közlekedési elemző szerint

az Arriva tárgyalási pozíciója tekintettel a megoldás sürgősségére eleve gyenge volt.

A Slovak Lines nyilván igyekezett a legjobb feltételeket kitárgyalni, az előzetes feltételezések alapján minimum a kilométerenként pályázott és megnyert teljes összeget kérte. Elemzők szerint az is játékban volt, hogy idővel az egyik társaság felvásárolta volna a másikat.

A Česmad elnöke Pavol Piešťanský szerint olyan esetben, ha a két fél nem tud megegyezni az együttműködésben, a távozó szállítócég egy ideig még képes fizetni a gépjárművezetőit, úgy is, ahogy azok csak otthon ücsörögnek. Csak azért, hogy bebizonyosodjon, a szóban forgó tender nem megvalósítható a győztes pályázati összegből, s hogy az új szállító belebukjon.

Ennek mindig az a vége, hogy a két cég kifacsarja egymást, és végül az kapja a megbízást, aki megnyerte a pályázatot”

– véli Piešťanský hozzáfűzve, ebben az esetben azonban egyik fél sem nyerhet. Kompromisszumot kellett volna kötni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »