Még két hét rémálom következik: egy jó hír és egy rossz hír Octavian Jurma epidemiológustól

Octavian Jurma epidemiológus szerint Románia a múlt hét óta a COVID-járvány csökkenő szakaszában van, de az is kijelenthető, hogy mi vagyunk az egyetlen ország Európában (valószínűleg a második a világon Brazília után), amely lehetővé tette a járványhullám akadálytalan fejlődését a csúcsig. Ebben a felelősség tagadhatatlanul a politikai osztályt terheli, amely figyelmen kívül hagyta a szakértők és orvosok figyelmeztetéseit a negyedik hullám kapcsán.

Jurma úgy véli, hogy most egy „viszonylag gyors hanyatlási időszak” következik, de az intenzív terápiára szoruló betegek és az elhalálozások száma csak két hét múlva fog csökkenni.

Az orvos azt mondja, hogy ha az oltáskampány jelenlegi ütemét fenntartjuk, akkor februárban a lakossági beoltottsági arány 70% lesz, ami segít abban, hogy az 5. hullámot könnyebben átvészeljük. Ám ha a politikusok ismét sietnek a lazító intézkedésekkel, és lezárttá nyilvánítják a járványt, jövőre újrakezdjük az egészet – figyelmeztet.

Hírdetés

Az orvos szerint nem a múlt kedden bejelentett és csütörtökön elfogadott, hétfőtől életbe lépett korlátozó intézkedések produkálták az észlelhető csökkenést a heti esetszámokban. Aki mást állít, az csak politikai tőkét akar kovácsolni, azt sugallva, hogy a döntéshozók állították meg a járványt – szögezte le.

November elején (a jövő hét végén) a napi 10 000 eset alá esünk (mozgóátlag), november végén pedig napi 5 000 alá. Az, hogy decemberben tovább csökken az esetszám, vagy kialakul egy platója a járványgörbének, az attól függ, hogy az oltáskampány hogyan folytatódik, és hogy mennyire tartjuk be a korlátozó intézkedéseket – írta az epidemiológus.

„A rémálom még 2 hétig tart, és nem tartom kizártnak, hogy a hullám eleji nagy lazítást a hullám végén egy nagy elleplezés követi, pontosan azért, hogy fel tudjanak mutatni néhány életmentő hőst” – írta az epidemiológus.

(hírszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »