Median-felmérés: A Smernek van a legnagyobb támogatottsága a közelgő EP-választáson

Median-felmérés: A Smernek van a legnagyobb támogatottsága a közelgő EP-választáson

A Smer-SD pártnak van a legnagyobb támogatottsága a közelgő európai parlamenti (EP) választások előtt, mégpedig 22,5 százalékos. Őt a Progresívne Slovensko követi 20,6 százalékos és a Hlas-SD 14 százalékos támogatottsággal – derült ki a Median SK ügynökség májusi EP-választási modelljéből.

A Republika (9,4 százalék), a KDH (7,2 százalék), az SaS (7 százalék), valamint a Slovensko mozgalom és a Za ľudí (6,6 százalék) képviselői is bejutnának az Európai Parlamentbe.

A Demokrati (4,9 százalék), a Magyar Szövetség (3,3 százalék), az SNS (2,3 százalék) és az ĽSNS (1,4 százalék) azonban az Európai Parlament kapuja előtt maradnának.

Hírdetés

A válaszadók 44 százaléka határozottan hajlandó részt venni a választásokon, míg a válaszadók 15 százaléka tervezi a részvételt. További 20 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem tervez részt venni a közelgő választásokon, 21 százalék pedig határozottan kizárja részvételét a választásokon. Gyakrabban nyilatkoztak a részvételről az idősebb, 60 év feletti állampolgárok, Trencsén, Nyitra és Zsolna megye lakosai.

Ami a választói döntések szilárdságát illeti, azoknak, akik nem zárták ki az EP-választásokon való részvételt, több mint fele úgy nyilatkozott, hogy határozottak és nem változtatnának döntésükön. További 35 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy meglehetősen határozottak, és valami váratlannak kellene történnie ahhoz, hogy megváltoztassák a döntésüket. Jelenleg kilenc százalék bizonytalan azok között, akik nem zárják ki a választáson való részvételt. A 60 év felettiek, Nyitrai megye lakosai vagy a nyugdíjasok nagyobb valószínűséggel biztosak a választásban.

Az online felmérést a Median SK ügynökség végezte május 21. és 27. között 1006 válaszadóból álló mintán.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »