Matteo Zuppi bíboros meglátogatta a betlehemi gyermekkórházat

Matteo Zuppi bíboros meglátogatta a betlehemi gyermekkórházat

Matteo Zuppi bolognai érsek, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke június 14-én meglátogatta a betlehemi Caritas Baby Hospitalt (CBH) a „béke és szolidaritás” egyházmegyei zarándoklat keretében, amelyet maga a bíboros vezetett 160 résztvevővel.

Matteo Zuppi bíborost és a zarándokok egy kisebb küldöttségét Shireen Khamis, a kórház kommunikációs irodájának munkatársa fogadta. Bemutatott egy rövid videót Ciszjordánia egyetlen gyermekkórházáról, a Caritas Baby Hospitalról, amely 2024-ben ünnepli 71 éves megszakítás nélküli működését. Becslések szerint több mint 410 ezer 18 év alatti gyermek él ebben a régióban.

A CBH jelenlegi története a gázai háborúról szól, amely még inkább megnehezíti azoknak a családoknak a kórházba való utazását, akik gyerekeinek gyógykezelése van szükségük.

Ahhoz, hogy eljussanak Betlehembe, több száz izraeli ellenőrzőponton kell áthaladniuk. A háború első három hónapjában ezért hétezer gyermek nem részesülhetett kezelésben – mondta el Shireen Khamis. – A háború tovább fokozta az amúgy is súlyos gazdasági problémákat. Turisták és a zarándokok híján sok család munka nélkül maradt, és nem engedhetik meg maguknak az ellátást.

A kórház azonban továbbra is megteszi, ami tőle telik, hogy segítse a beteg gyerekeket: „március közepén egy 68 gyermekből álló csoport érkezett Betlehembe a Gázai övezetből. Egy speciális központban helyezték el őket, és most az SOS Gyermekfalvak szervezet gondoskodik róluk, az orvosi ellátást pedig a CBH-ra bízták” – mondta Khamis.

Hírdetés

A bíboros Aleya Kattakayam nővér, a Caritas Baby Hospitalt működtető Gyermek Mária Intézet felelősének vezetésével ellátogatott a különböző kórtermekbe, ahol üdvözölte a kis betegeket és szüleiket, valamint beszélgetett az orvosokkal és ápolókkal. „Olyan helyen vagyunk, ahol rengeteg gyermek talál gyógyulást. De ez nem mindig van így – mondta Zuppi a találkozó végén. – Innen kell kiindulnunk, hogy megértsük, mire van szükségük a legkisebbeknek, a leggyengébbeknek, hogy megkaphassanak mindent, amihez joguk van.” 

„A gyermekek szenvedése elfogadhatatlan. És ezen a ponton kell megpróbálnunk a hatalmasokat jobb belátásra bírni.” A bíboros emlékeztetett a 2023. október 7-én a Hamász terrortámadás során megölt izraeli gyermekekre és a Gázában a háború elmúlt nyolc hónapja alatt meghalt palesztin gyermekekre. „Néhány ilyen kis gázai gyermeket olasz kórházakban kezeltek, még Bolognában is. Szörnyű dolgokat hallottam tőlük, például érzéstelenítés nélküli amputációkat. Sajnos mindig elkésünk az élet védelmével. Olyan életet kell előkészítenünk, amely lehetséges számukra. Ha rájuk nézünk, megértjük, mit kell tennünk.”

„A gyűlölet, az erőszak borzalmas logikája, hogy nem vagyunk képesek megérteni mások szenvedését, és csak a sajátunkra gondolunk, ami még több erőszakot szül, és ártatlan áldozatok, többek között gyerekek életét követeli – tette hozzá Matteo Zuppi bíboros, aki a Hamász gázai túsza, a fiatal Hersh édesanyjának, Rachel Goldberg-Polinnak a szavait idézte, akivel a zarándoklat elején találkozott. – Ez az asszony a saját és a Gázában élők fájdalmára gondolt. Rachel nagyon fontos dolgot mondott: azt akarom, hogy az én fájdalmam ne generáljon további fájdalmat. Ennek a látogatásnak az az értelme, hogy megértsük a fájdalmat, és szeretettel nézzünk szembe vele, közel legyünk egymáshoz, segítsünk és imádkozzunk, hogy erőt és bátorságot találjunk a tűzszünethez és a párbeszéd útjának megtalálásához” – zárta beszédét Matteo Zuppi bíboros, bolognai érsek.

Forrás és fotó: AgenSir

Hollósi Judit/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »