Matovič szerint Fico lenézi az Alkotmánybíróságot

Matovič szerint Fico lenézi az Alkotmánybíróságot

Robert Fico kormányfő, a Smer-SD elnöke lenézi az Alkotmánybíróságot. Ilyet csak a diktátorok tesznek, akiknek nincs keresnivalójuk a demokratikus társadalomban – mondta Igor Matovič, az ellenzéki Slovensko mozgalom vezetője Ficónak az Alkotmánybíróságról és annak elnökéről, Ivan Fiačanról tett kijelentéseire reagálva.

„Bár Robert Fico azt állítja, hogy tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntéseit, a kijelentései ennek az ellenkezőjéről árulkodnak” – hangsúlyozta Matovič. Fico távozásra szólította fel az Alkotmánybíróság elnökét.

– mondta Grendel Gábor (Slovensko mozgalom) parlamenti képviselő, aki szerint a miniszterelnök láthatóan ideges.

Michal Šimečka, a Progresívne Slovensko elnöke szerint felháborító, hogy Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök megfenyegette az Alkotmánybíróságot. Ezt elfogadhatatlannak tartja egy demokratikus társadalomban.

Hírdetés

„Most, hogy nem kapta meg, amit akart, Fico fenyegeti az Alkotmánybíróság elnökét, ami teljesen elfogadhatatlan” – állítja Šimečka, hozzátéve, hogy ezt még Vladimír Mečiar sem merte megtenni.

Szerinte egyértelmű, hogy a kormány ismét megpróbálkozik a Büntető törvénykönyv módosításával. Közölte, a PS mindent meg fog tenni, hogy ez másodszorra se sikerüljön.

Zuzana Števulová (PS) parlamenti képviselő elmondta, a PS szerint helyesen döntött az Alkotmánybíróság, ez fontos és bátor lépés volt. Lucie Plaváková (PS) parlamenti képviselő szerint az Alkotmánybíróság döntésével megvédte alkotmányos szerepét.

A miniszterelnök kedden azt mondta, az Alkotmánybíróság elnökének vállalnia kell a felelősséget, és le kell mondania. Fico így reagált arra, hogy az Alkotmánybíróság felfüggesztette a Büntető törvénykönyv módosításának egy részét. Hozzátette azt is, hogy az új köztársasági elnöknek felelősségre kell majd vonnia az Alkotmánybíróság elnökét. A kormányfő szerint valakinek vállalnia kell a felelősséget azért is, amiért a sajtó még azelőtt beszámolt a bíróság döntéséről, hogy azt az érintetteknek kézbesítették volna.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »