Matovič nem adja fel olyan könnyen

Matovič nem adja fel olyan könnyen

Igor Matovič zuhanórepülését a szlovákiai politikusok népszerűségi listáján azt sem tudja egyelőre megakadályozni, hogy a parlamenti képviselő olyan javaslatot terjesztett elő, amelynek értelmében 500 eurós jutalmat kapnának a szavazópolgárok, ha rész vesznek az őszi parlamenti választáson. 

Elmegyek választani, bedobom az urnába a választócédulát, és jönne a zsozsó! Ahogy ezt Móricka elképzelte! Mi ez, ha nem egy állami pénzen folytatott pluszkampány a volt miniszterelnök részéről, ami még egykori koalíciós partnereinek a tetszését sem nyerte el igazán?

Kilóg a lóláb rendesen! Állítólag szükség van még négy évre amiatt, hogy az előző maffiakormány tagjait elővehessék és elszámoltassák, és nagy a tét: a szlovák demokrácia. Ebben a választási időszakban a covid és a háború miatt állítólag nem tudtak minden erőből erre összpontosítani.

Mit gondolhat erről a cirkuszról a szegény és gyarló választópolgár? A pénzre szüksége van, miért ne élne a választójogával? Nagy része megtette eddig is, pénzjutalom nélkül is. A választójoggal való élést az igazi demokráciákban nem szokták jutalmazni. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy erre a szerencsétlenkedő, pénzdobáló, négy évig bukdácsoló kormánypártokra vagy utódjaikra fog szavazni, amelyek teljesítménye a béka segge alatt is magasan van.

Az 500 eurós befektetés nem fog megtérülni, az emberek mosolyogva fognak Ficoékra és társaikra szavazni. Minden urna mellé nem állíthatnak kormányőrt…

Hírdetés

A parlament szerdán elutasította Matovič javaslatát. A választójog gyakorlásának feltételeiről szóló törvénymódosítást nem utalták a második olvasatba. A házszabály szerint, ha a parlament elutasít egy törvényjavaslatot, azt utána leghamarabb fél év múlva lehet ismét előterjeszteni.

De az egyszerű harcos, a nép fia nem adja fel egykönnyen, lehetetlent nem ismer! Még a parlamenti szavazás előtt, melynek eredménye előre várható volt, beterjesztett egy újabb, ehhez hasonló javaslatot. Ilyen esetben nem érvényes a féléves várakozás, mivel még az eredeti elutasítása előtt lett beterjesztve.

 Nem szokványos, de legitim eljárás”

– mondta újságíróknak Kollár. „Az előző hasonló törvényjavaslat volt, de nem készpénzjutalomról szólt, hanem az illetékekre vonatkozó kedvezményről. Ez pedig készpénzről, amit megkapnának az emberek, tehát teljesen más dologról van szó, így biztosan besorolom az ülés programjába” – mondta Kollár.

Mi jöhet még ezek után? Abban az esetben, ha parlament nem fogadja el a második javaslatot sem, jöhetnek majd 500 euro értékben az ingyen ebédjegyek, sörjegyek, wellness-belépők a fegyelmezett választóknak, de még egy újabb televíziós, szerencsejátékos sorsolás sem kizárt, mint annak idején volt a beoltottak számára. Most a szavazóknak…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »