Matovič hajlandó a háttérbe vonulni? A kormányfő maga hozakodott elő egy nem hétköznapi ötlettel

Matovič hajlandó a háttérbe vonulni? A kormányfő maga hozakodott elő egy nem hétköznapi ötlettel

Második hete tart a koalíciós válság, az SaS a hétvégén a kormányban maradásról tanácskozik házon belül. Marek Krajčí lemondott, de a sajtó nagy része és a két legkisebb kormánypárt ezzel láthatóan nem elégszik. A nyomás úgy tűnik, radikális ötletekre sarkallta a kormányfőt. A Markíza televízió információi szerint a koalíciós pártok vezetői pénteken késő éjszakába nyúlóan egyeztettek, majd Igor Matovič felvetette megoldásként, hogy egy időre nem kell “teljesen kormányfőnek” lennie, és a háttérbe vonulna.

A Markíza  állítása szerint a kormánypártok soraiból többen megerősítették az információt. Azt viszont nem tudni, hogy alkotmányjogi szempontból a gyakorlatban hogyan lehet megvalósítani a kormányfő ötletét.

Hírdetés

A szlovák sajtó szerint a kormánypártok valóban fontolóra veszik a dolgot, és szombaton a Za ľudí elnöksége, vasárnap az SaS országos tanácsa is összeül, hogy a kormánybeli további szerepükről döntsenek.

Legkésőbb hétfő délelőtt kiderül, megmarad-e a négyeskoalíció, és hogy mi lesz az ára. Richard Sulík hétfő délelőttre ígért “mindenre választ adó” sajtótájékoztatót.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »