Matovič Fico nyomában?

Matovič Fico nyomában?

Sokáig mentegették a kormány hibáit azzal, kritikus helyzetben, nehéz körülmények között kellett átvenniük az irányítást. A türelmi időnek azonban egyszer csak le kell járnia.

Pár év távlatából, mikor majd politológusok értékelik Matovič és Heger kormányait, két klasszikus hibát biztosan kiemelnek majd. Egyrészt a kormány munkáját jellemző állandó káoszt, másrészt annak módját, ahogy ezt a munkát a választók felé a maguk idejében kommunikálták.

A volt kormányfő, jelenleg pénzügyminiszter Igor Matovič az élen jár mindkét említett területen. 

Igor Matovičot senkinek sem kell bemutatni. A pénzügyminiszter bő 10 éve ugyanilyen stílusban politizál, akkor is ilyen volt, mikor átlépte először lépte át a parlament küszöbét, és pont ugyanolyan most is. Az utóbbi időben láthattuk, ahogy sorra tűz alá veszi szinte az összes koalíciós partnerét, a sajtó munkatársait vagy, épp egy világjárvány kellős közepén, az egészségügyi szakértőket. Érdekes módon legutóbbi, finoman szólva is szokatlan húzása alig-alig ütötte át a sajtó ingerküszöbét. Matovič néhány nappal ezelőtt egy Facebook-posztjában burkoltan felszólította kollégáját, az egészségügyi tárcát irányító Vladimír Lengvarskýt, gondoskodjon róla, hogy egyik „Butuska“ alkalmazottja „ne hozzon szégyent a továbbiakban az állami szférában dolgozókra“. Zuzana Vargová, az egészségügyi minisztérium egyik középvezetője privát(!) Facebook-oldalán azt írta néhány nappal korábban, hogy „butuskák“ (a tupelo kifejezés szabad fordítása) azok, akik nem hajlandóak beoltatni magukat. Függetlenül attól, mit gondolunk Vargová kijelentéséről, a véleménynyilvánításhoz neki is joga van, saját FB-oldalára azt írhat ki, amit akar.

Ami a történetben érdekes, az Matovič reakciója.

A volt miniszterelnök ugyanis nyilvános posztban kérte számon Vargovát, mégis milyen alapon „butuskázza“ le azokat, akik nem oltatják be magukat. Matovič úgy kelt ki Vargová szóhasználata és stílusa ellen, hogy közben épp ő az, akit hosszú hónapok óta kritizálnak az újságírók és a választók is ugyanezen dolgok miatt. Teljes joggal!

Zárójeles megjegyzés: A szóbanforgó Zuzana Vargová mit ad Isten, a Spolu párt tagja. Mindez ugyanakkor az itt leírtakon nem változtat. Magánemberként, nem pártagként fogalmazott meg véleményt, mintegy 600 ismerősének szánva, nem a szélesebb nyilvánosságnak. Eléggé hihetetlen, hogy véletlenül épp Vargová kritikája jutott el a miniszterhez, ugyanis biztosak lehetünk benne, hogy nem ő az egyetlen a több ezer állami alkalmazott közül, akinél ilyet találhatunk. Ha volt is politikai töltete Vargová posztjának, az jelen írásunk lényegén mit sem változtat!

Hírdetés

Az egészségügyi minisztérium alkalmazottja azóta egy interjúban elmondta, bár főleg pozitív visszajelzések érkeztek, több fenyegetést is kapott. Míg Vargová véleményét maximum pár százas közönségnek szánta, a miniszter pontosan tudta, hogy az ő szavait százezrek olvassák majd. Vargová véleménye alig-alig jutott volna el valakihez, még összes FB-ismerőse sem találkozik vele, ha Matovič nem osztja meg a saját oldalán. Tuladjonképpen miatta jutott el szélesebb közönséghez. Az ország nagy része azt sem tudná, ki Zuzana Vargová, ha a volt kormányfő nem foglalkozik vele kiemelten és végképp nem fenyegetné őt az antivaxxer közösség. Tudjuk jól, nem Vargová az első aki Matovič „áldozatául“ esett, hónapokkal ezelőtt Zuzana Baťová (ŠUKL-igazgató) férjét, Rado Baťo-t (a pénzügyi tárca alkalmazottja) vette elő, szintén egy Facebook-poszt miatt.

Jó lenne, ha a miniszter végre belátná, pozíciója mivel jár, hogy kimondott szavainak súlya van.

Ugyanúgy, ahogy súlya volt annak is, ahogy Robert Fico, miniszterelnökként az újságírókkal kommunikált. Nem ő rendelte meg a Kuciak-gyilkosságot, nem ő húzta meg a ravaszt, de folyamatos támadásaival olyan közhangulatot teremtett, amelyben az elkövetők elhitték, akár büntetlenül megúszhatnak egy ilyen bűncselekményt.

Míg Matovič akkoriban vehemensen kiállt az újságírók mellett, most Fico nyomdokaiban lépked.

Olyan hangulatot teremt, ahol elfogadott szidni a szakembereket és tudósokat, ahol fenyegetésük mindennapos, sőt természetes.  

Megengedhetetlen, hogy a hozzáértők, orvoso,, járványügyi szakemberek, akik a járvány kitörése óta folyamatosan a közösségért dolgoznak, állandó támadásoknak és fenyegetéseknek vannak kitéve. Helyenként ez odáig fajult, hogy néhányan már a szakemberek otthona ellőtti tiltakozással fejezték ki a velük kapcsolatos véleményüket. Vladimír Krčméry elmondta, hogy a gyermekeit is halálosan megfenyegették. Bár Igor Matovič nyilván nem megy el ilyen messzire, a folyamatos dühkitöréseivel épp az ilyesmire hajlamosak alá adja a lovat. Ha úgy tetszik, mentséget ad nekik arra, hogy fenyegetések által nyilvánítsák ki nemtetszésüket.

Ha a pénzügyminiszternek lehet, méghozzá válogatott sértésekkel,  akkor nekik miért ne lehetne?!

A szerző politológus.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »