Matovič: Az SaS megosztott, két szárnya van, az egyik konstruktívan viszonyulna a kisebbségi kormányhoz

Matovič: Az SaS megosztott, két szárnya van, az egyik konstruktívan viszonyulna a kisebbségi kormányhoz

Az OĽANO-n belül is akadtak olyanok, akik inkább engedtek volna az SaS ultimátumának. A parlamentben igencsak nehézzé válik a munka, de működhet a kisebbségi kormányzás. Az SaS megosztott, két személy köré csoportosulnak az egyes képviselők – ezekről a témákról is beszélt Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽANO elnöke a Postoj TV-ben Marek Vagovičcsal.

Matovič elismerte, hogy voltak az OĽANO frakcióján belül is olyanok, akik engedtek volna az SaS ultimátumának, de nem vele való szembenállásból, hanem amiatt, hogy “aggódtak, mi lesz, ha előrehozott választásokba torkollnak az események”.

A pártelnök ugyanakkor az is elmondta, a többi képviselő egyetértett azzal, hogy ha most engednek az SaS zsarolásának, akkor azt a 300 ezer választót, akiket 2020-ban az OĽANO-nak sikerült a nem szavazók táborából az urnákhoz csábítania, elvesztik.

Matovič számítása szerint 70+3 képviselővel számolnak, a parlamenti szavazások némelyikén így kénytelenek lesznek ellenzéki képviselőket is megszólítani.

“Nos igen. Nagyon nehéz parlamenti munka előtt állunk. Én mégis arra számítok, hogy lesznek az SaS képviselői között olyanok, akik nem hallgatnak majd Rišora (Richard Sulík pártelnökre – a szerk.) abban, hogy pokollá tegyék a parlamenti munkát számunkra.”

Hírdetés

mondta Matovič. A műsorvezető kérdésére elárulta, hogy tudomása szerint a liberális pártban ma két szárny van, az egyik élén Sulík áll, a másikon Martin Klus külügyi államtitkár.

“Az információim szerint Martin Klus tényleg konstruktív ellenzéki szerepet szán a pártjának (…) és támogatnák a költségvetést is, (…) Richard Sulík viszont azt erőlteti, hogy a költségvetést csak akkor hajlandók támogatni, ha az egész családtámogatási csomagot visszavonjuk”

mondta.

Matovič szerint az, hogy az SaS a konstruktív támogatását ahhoz a feltételhez köti, hogy a parlamenti bizottságok elnöki posztjait megtarthassa, elég egyértelműen mutatja, hogy “kik is ragaszkodnak foggal körömmel a pozícióikhoz”. Hozzátette, hogy a feltétel hátterében az a szándék áll, hogy Jana Bittó Cigániková megtarthassa az egészségügyi bizottság elnöki posztját – amiről egyébként tavaly márciusban Marek Krajčí egészségügyi miniszter távozásáért cserébe lemondott, de azóta sem távozott onnan.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »