Mától termeli az áramot Európa legnagyobb atomreaktora Finnországban

Mától termeli az áramot Európa legnagyobb atomreaktora Finnországban

Mától megkezdi a kereskedelmi áramtermelést a finnországi Olkiluoto 3 (OL3) atomerőmű, Európa legnagyobbika – jelentette be szombaton az üzemeltető társaság, a Teollisuuden Voima (TVO).

A Fortum finn közüzemi konszern, valamint energiaipari és nagy iparvállalatok egy konzorciumának a tulajdonában lévő TVO szerint az atomerőmű Finnország energiaszükségletének 14 százalékát fogja fedezni, csökkentve egyúttal a svédországi és norvégiai áram importjára való rászorultságot egy olyan időszakban, amikor az oroszországi gáz- és áramszállítások leállítása megrendítette az ellátási biztonságot.

Hírdetés

Oroszország tavaly májusban állította le finnországi áramexportját, mivel a RAO orosz közüzemi konszern – állítása szerint – nem kapta meg szállításai ellenértékét. Nem sokkal később a Gazprom is leállította finnországi földgázszállításait. A nagy energiadeficittel rendelkező Finnországban, energetikai szakértők szerint, az atomerőmű hálózatra kapcsolása csökkenteni fogja a villamosenergia árát.

Az OL3 1,6 gigawattos áramtermelő kapacitású reaktora négy évtizede az első atomenergetikai létesítmény Finnországban, Európában pedig 16 éve az első. A reaktor építése 2005-ben vette kezdetét. Az üzembe helyezést eredetileg négy évvel későbbre tervezték, de számos technikai probléma miatt az időpont folyamatosan halasztást szenvedett. Az OL3 tavaly márciusban kezdte meg a kísérleti áramtermelést, és négy hónappal később tervezték hálózatra kapcsolni. Ezt azonban ismét műszaki hibák akadályozták meg.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »