Maszk nélküli támadás a rend őrei ellen

Maszk nélküli támadás a rend őrei ellen

Egészen elképesztő szintre lépett a frusztráció az országban. Maszkellenes tüntetők, akik rendőröket és eladókat vernek? Nem egy horrorfilmet nézünk, ez sajnos a valóság!

Múlt hét csütörtökön egy pöstyéni szupermarketben maszkellenesek és vírustagadók támadták meg a bolti előadókat. A támadók a közbeavatkozó rendőrökkel szemben is erőszakosan léptek fel, a dulakodás közben több hatósági személy is súlyosan megsebesült. Az ember értetlenül áll az eset előtt, és joggal kérdezheti, mégis mi a fene történik itt? Működik egyáltalán ez az állam, vagy ez már a teljes anarchia?

Sajnos nem vagyunk messze az anarchiától, ugyanis akkor, amikor a rend „őreit” ilyen módon meg lehet támadni, sebezhetővé válik az ország.

Egy államot márpedig az emberek alkotják, tehát a társadalmat is, amely az állam alapja. A szlovákiai társadalom pedig régóta megosztott. Gondoljunk csak bele, ha ilyen eset többször is előfordulhat, egyáltalán nem biztos, hogy garantálni lehet az ott lévők testi épségét.

Egy szervezett csoportról beszélünk, akik nem hisznek a vírusban, nem hajlandók maszkot viselni, és az oltásellenességet hangoztatják.

Így járják az országot és az üzleteket, ahol törnek zúznak, fosztogatnak és bántalmazzák az előadókat. A közösségi oldalakra pedig kiírják, hogy ők az áldozati bárányok, mert a rendőrök „brutális” erőszakot alkalmaztak ellenük.

Nem történt félregépelés, ők tényleg áldozatnak nevezik magukat, akik buzgón azzal dicsekednek, hogy az emberek jogaiért harcolnak. Vajon milyen harc lehet az, ahol a munkájukat végző előadókat támadják meg, a rendőrre pedig azt kiabálják, hogy „öld meg a szar rendőrt”? 

Hírdetés

Kikért harcolnak ezek az emberek? De talán érdemes lenne máshogy feltenni a kérdést, mi ellen harcolnak ők? Leginkább a valóság ellen.

Ez pedig végképp nem jogosítja fel őket, hogy így viselkedjenek. Amit tesznek, közönséges vandalizmus. Nem arról van szó, hogy valaki véleménye el lenne fojtva, az erőszakos cselekedetnek semmi köze a szabad véleménynyilvánításhoz.

Egy demokratikus államforma akkor működik jól, ha a szabályokat betartják és betartatják, a polgárok biztonságban érezhetik magukat.

Az erőszakos csoportok ellen pardon nélkül más demokráciákban is fellépnek, és igen, ha kell, legvégső esetben kényszerítő eszközökhöz folyamodhatnak a rendőrök. Hogy miért? Mert őket bíztuk meg a rend fenntartásával, erre hatalmaztuk fel őket.

A hatóságok a koronavírus időszakában sem jókedvükből büntetnek, és tartatják be a járványellenes szabályokat, hanem azért, mert felesküdtek arra, hogy a törvénytisztelő polgárokat megvédjék.  Nem a csoportokba szerveződő vandálok azok, akik az emberek védelméért harcolnak, vagy az úgynevezett „szabadságjogokért”. Céljuk pusztán a figyelemfelkeltés, és ott tesznek kárt, ahol lehet.

Éppen ezért kell kellőképpen fellépni a vandalizmus ellen, és elítélni a rendőrök elleni erőszakot. És itt nemcsak a kormánynak van nagy szerepe, de az ellenzék is sokat tehet azért, hogy legalább ebben a helyzetben szolidáris maradjon.

Kár, hogy nem ez a realitás. Sajnos mindig szembesülnöm kell azzal a ténnyel, hogy eléggé távol vagyunk egy működőképes államtól.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »