Másodszor sem sikerült Mariupol kiürítése. Oroszország a fizetésképtelenség szélére került

Másodszor sem sikerült Mariupol kiürítése. Oroszország a fizetésképtelenség szélére került

Másodszor rugaszkodtak neki az oroszok és az ukránok, hogy evakuálják a civileket az Azovi-tenger partján lévő, körbezárt Mariupol városából, és végül másodszor kellett a műveletet elhalasztani. A két háborút vívó ország egymást hibáztatja a sikertelenségért. Tegnap ágyúzás miatt maradt a város kiürítése. A harcok a fegyverszünet kudarca után folytatódtak.

Közben Kijev is ostromra készül. Az ukrán fővárost lassan teljesen bekerítik az orosz seregek. Az ukrán védelem homokzsák-akadályokkal, torlaszokkal, fémakadályokkal készülnek az oroszok érkezésére. A CNN közlése szerint már készülnek a forgatókönyvek arra az esetre, ha Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek el kellene menekülnie Kijevből.

A Fekete-tenger ukrán partvidékének második legfontosabb városa, Odessza is ostromra számít.

Vasárnap este a harcokban megsérült egy kelet-ukrajnai gázvezeték, ukrán közlése szerint 700 ezer ember maradt fűtés nélkül. A donyecki Vuhleda  várostól a fekete-tengeri Bergyanszk kikötővár közötti 117 kilométer mentén minden településen szünetelni fog az ellátás a hiba kijavításáig.

Hírdetés

Közben Moszkva fontos és fenyegető üzenetet küldött Romániának és a többi kelet-közép-európai NATO-tagállamnak, miszerint hadviselő országgá válnak, ha az ukrán légierő rendelkezésére bocsátják reptereiket logisztika céljából, vagy azért, hogy onnan indíthassanak támadást az orosz haderő ellen.

Az ENSZ Menekültügyi főbiztossága szerint tíz nap alatt több mint 1,5 millió ember menekült el Ukrajnából külföldre a háború miatt. Az ENSZ adatai szerint 885 ezren Lengyelországba, 170 ezren Magyarország, 157 ezren más európai országba, 114 ezren Szlovákiába menekültek. A lengyelek saját adatai már 900 ezernél is több emberről szólnak..

Oroszországban egyre nagyobb az elégedetlenség a háború és a miatta kirótt szankciók miatt. A hatóságok a háború ellenes tüntetések miatt már 3500 embert tartóztattak el, Moszkvában 1700, Szentpéterváron 750 tüntető került rács mögé.

Oroszország veszélyesen közel került a fizetésképtelenséghez, Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap írta alá azt a rendeletet, amely átmenetileg engedélyezi, hogy a külföldi pénznemben felvett hiteleket az orosz vállalatok rubelben fizessék ki. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy szankciók miatt Oroszország nem fér hozzá devizatartalékaihoz, és fizetésképtelenné válhat.

Körkép.sk,


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »