Márki-Zaynak fel kell vennie a mandátumát, hogy a Párbeszéd kaphassa meg

Márki-Zaynak fel kell vennie a mandátumát, hogy a Párbeszéd kaphassa meg

Egy 2014-es törvénymódosítása óta nem lehet valaki egyszerre országgyűlési képviselő és polgármester, önkormányzati képviselő vagy európai parlamenti képviselő is egyszerre, így akadnak olyanok, akik bár bejutottak a listás szavazatoknak köszönhetően a parlamentbe mégis régi tisztségüket választják. 

Ezeknek a személyeknek fel kell venniük a mandátumukat, különben nem az ő általuk választott frakció kapná meg a szabad mandátumot, hanem a listán következő, aki a közös lista miatt nem feltétlen ugyanannak a frakciónak a jelöltje, mint a mandátumról lemondó személy. Így például Márki-Zay Péternek is fel kell vennie a mandátumát és utána visszaadni azt, ha azt szeretné, hogy Párbeszéd frakciója biztosan hét tagú maradjon. Összeférhetetlenség miatt azonban ezeknek a képviselőknek 30 napjuk van eldönteni, hogy parlamenti pozíciójukat, vagy korábbi pozíciójukat akarják megtartani.

A 2013. évi XXXVI. törvény a választási eljárásról úgy fogalmaz a visszaadott listás mandátum betöltéséről, hogy

Hírdetés

Ha a listán megválasztott képviselő kiesik, helyére a jelölő szervezet legkésőbb a mandátum megüresedésétől számított harmincadik napon jelentheti be a választási bizottságnál a mandátumot szerző jelöltet

Miután a jelölőszervezet megnevezte, hogy kinek kéri ki a mandátumokat, utána Nemzeti Választási Bizottság (NVB) dönt azok kiadásáról.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani a Kúriához. Miután a Kúria elbírálta az összes jogorvoslati kérelmet, utána az NVB határozatai jogerőre emelkednek és átvehetik az új képviselők mandátumaikat.

Márki-Zay mellett egy másik összeférhetetlen személy is mandátumot szerzett, Karácsony Gergely főpolgármester ezzel kapcsolatban korábban úgy fogalmazott, hogy ellenzéki győzelem esetén is maradna Budapest főpolgármestere, de egy hónapra beülne a parlamentbe. A főpolgármester a „tiszavirág életű mandátumát” arra használta volna fel, hogy benyújtson egy budapesti és agglomerációs ügyeket rendező, „Magyarország szíve” nevű törvényjavaslatot.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »