Marad az ítéletidő Belgiumban, újabb villámárvízek jöhetnek

Marad az ítéletidő Belgiumban, újabb villámárvízek jöhetnek

Újabb heves zivatarok kialakulására és áradások veszélyére figyelmeztetettnek a belga meteorológusok. Nem sok jót ígér az ország vezető meteorológusa, aki szerint még legalább két hétig maradhat a csapadékos időjárás – számolt be a Hln flamand hírportál.

A hétvégi pusztító villámárvízek okozta kár meghaladja a több milliárd eurót – írja a Hirado.

Nyugat-Flandriában a hét heves esőzéssel indult.

Az egy négyzetméterre eső vízmennyiség egyes helyeken elérte az 50 litert is. A térség két városában, Nieuwpoortban és Knokke-ban villámárvízek alakultak ki, az utcákat elöntötte a víz.

A térségben hétfőn is heves esőzés és zivatarok várhatók, amelyek villámárvizekhez vezethetnek – figyelmeztettek szakemberek.

Nyugat-Flandriában délutánig narancssárga, az ország többi részén sárga kód volt érvényben.

A hétvégén a bőséges csapadék miatt komoly áradások voltak Belgiumban. A belga sajtó beszámolója szerint a hirtelen érkezett szombat esti felhőszakadások a dél-belgiumi Vallóniában található Dinant városát sújtották leginkább, ahol autók egész sorát sodorta el az ár, és az épületekben is komoly károk keletkeztek.

Szombaton földcsuszamlást jelentettek a tartományi főváros, Namur citadellája közelében, ahol több ház összedőlt. Több környékbeli település lakójának el kellet hagynia otthonát, halálesetekről azonban sehonnan sem érkezett hír.

Hírdetés

Az ország más részein is voltak áradások, többek között a flandriai Antwerpenben. A víz sehol sem tört be a házakba, de pincéket, mélygarázsokat öntött el komoly károkat okozva.

A kilátások sem túl megnyugtatók

Kedden Belgium többi részén ismét intenzív zivatarokra lehet számítani. Szerdán azonban nyugodtabb idő következhet. Záporokra, zivatarokra elszórtan azért számítani lehet.

A hosszabb távú kilátásokról nyilatkozott az ismert belga időjós David Dehenauw. Szerinte a következő két hétben sem lesz nyárias az időjárás. A nappali hőmérséklet maximuma 20 fok körül lesz és visszatérő záporokra lehet számítani.

Szupercella, zivatarok és villámok

Hétfő este Bécsben is heves zivatarokra készültek, de úgy néz ki a zivatarcella elkerülte az osztrák fővárost – számolt be a Heute.at.

Felső-Ausztriában sokkal súlyosabb a helyzet. Braunau am Inn kerület egyes részeire az osztrák viharjelző központ a legmagasabb, lila figyelmeztetési fokozatot adta ki zivatarok és jégeső miatt.

Kilenc tartományból nyolc esetében mintegy 7500 villámcsapásról érkezett hír.

Az esti tíz órás adatok alapján szupercella érte el Ausztriát

Egy szupercella Bajorországból időközben elérte az osztrák határt, és most tovább halad kelet felé Flachgau és Innviertel felé, várhatóan intenzív esőzéssel és heves széllökésekkel.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »