Már tömegsírt is kellett ásni az ostrom alatt tartott Mariupolban

Már tömegsírt is kellett ásni az ostrom alatt tartott Mariupolban

Mariupolban nincs élelmiszer, nincs áram, nincsenek gyógyszerek, éjszaka pedig mindenki óvóhelyekre menekül az orosz rakéták elől. Az emberek rendkívül gyorsan alkalmazkodtak a kialakult helyzethez, de közben érthetően csapdába zárva érzik magukat, ez pedig feszült helyzetekhez vezethet – idézi a 444.hu a brit Channel 4 kedd esti helyszíni riportjában elhangzottakat.

A kétségkívül megrázó felvételek önmagukért beszélnek a délkelet-ukrajnai városban uralkodó állapotokat illetően, Mariupolt ugyanis már napok óta ostrom alatt tartja az orosz haderő.

Korábban hiába ígérték, hogy napközben engedik elmenni az ott lakókat, minden egyes alkalommal megszegték a szavukat, és tűz alatt tartották a menekülő útvonalakat.

“Miért ne sírnék? Az otthonomat akarom, a munkámat akarom. Annyira szomorú vagyok az emberek miatt, a város miatt, a gyerekek miatt” 

– nyilatkozta az óvóhelyen egy fiatal nő.

Hírdetés

A brit csatorna riportere az áldozatok vonatkozásában arról számolt be, hogy

több száz holttest heverhet a városban, amit még senki nem tudott összegyűjteni.

Hétfőn kellett először tömegsírt ásniuk, akkor 33 embert temettek el egyszerre, de nagyon sok lehet odakinn a halott, képtelenség összeszámolni – erősítette meg Szerhij Orlov alpolgármester, aki erről már a CNN-nek is beszélt. Ugyanakkor elmondta, kedden újra megpróbálták kimenekíteni az embereket, de ezt ismét fel kellett adniuk az orosz támadás miatt, és a humanitárius segítség sem tudott bejutni a városba.

Orlov kifejtette, szerinte ugyan szólhatott úgy az oroszok eredeti terve, hogy a lakóival együtt foglalják el a várost, de az ukrán hadsereg ellenállását látva taktikát váltottak, és lakóházat, iskolát, kórházat, mindent lőnek, a földdel akarják egyenlővé tenni Mariupolt. 

Ismeretes, kedden ukrán hatóságok azt közölték, tűz alá került a régóta várt humanitárius segélyszállítmány, amely Mariupol városába tartott. Ráadásul az Ukrajnai Egyesített Erők Hadművelete szerint “az ellenség pontosan a humanitárius folyosó irányába indított támadást”, így nem sikerült a gyerekeket, nőket és időseket kimenekíteni a városból.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »