Már az elnöki medencében áztatják magukat a Srí Lanka-i tüntetők

Több ezer tüntető rohamozta meg szombaton Colombóban a Srí Lanka-i elnök rezidenciáját és hivatalát az ország hét évtizede tartó legsúlyosabb gazdasági válsága miatt hónapok óta növekvő közfelháborodás közepette.

A helyi NewsFirst hírcsatorna felvételei alapján néhány tüntető Srí Lanka-i zászlókkal és sisakokkal a kezében be is hatolt az elnöki rezidenciára. A felvételek alapján az elnöki titkárság kapuit is betörték a tüntetők és behatoltak az épületbe. A titkárság előtt hónapok óta ülősztrájkot tartottak. A karhatalmi erők egyik helyszínen sem tudták visszatartani az elnök lemondását követelő jelszavakat skandáló tömeget.

NOW – Protesters storm the presidential palace in Sri Lanka’s capital.pic.twitter.com/Wv6oQ10kBQ

— Disclose.tv (@disclosetv) July 9, 2022

Két védelmi minisztériumi forrás a Reuters hírügynökségnek adott tájékoztatása szerint Gotabaja Radzsapaksza elnököt már pénteken biztonságos helyre szállították a hivatalos rezidenciáról a hétvégére tervezett gyűlés előtt.

Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök szombatra rendkívüli pártvezetői értekezletet hívott össze, hogy megvitassák a helyzetet és gyors megoldást találjanak. Felkérte egyúttal házelnököt is, hogy hívja össze a parlament rendkívüli ülését – közölte hivatalának közleménye. A Reuters hírügynökség értesülése szerint a miniszterelnököt szintén biztonságos helyre szállították.

Protesters enjoying Sri Lanka’s absconding President’s swimming pool! No dictator should remain in illusion that the power is for ever, and when the end comes, it is always violent and nasty. pic.twitter.com/T3ePbkA0gM

Hírdetés

— Ashok Swain (@ashoswai) July 9, 2022

A közösségi médiában látható élő közvetítések szerint az elnök rezidenciáján hogy több száz tüntető – néhányan zászlókba burkolódzva – Radzsapaksza elleni jelszavakat kiabálva zsúfolódtak be a szobákba és folyosókra. A felvételek szerint az épület előtt is több százan tolongtak. Biztonsági őrök nem voltak láthatóak.

A 22 millió lakosú szigetország súlyos devizahiánnyal küzd, nehezen jut hozzá az alapvető üzemanyag-, élelmiszer- és gyógyszerimporthoz, és az 1948-as függetlenség óta a legsúlyosabb gazdasági válságba sodródott.

A válság az után érte el az országot, hogy a koronavírus tönkretette az idegenforgalomtól függő gazdaságot, és csökkentette a tengerentúli munkavállalók hazautalásait, amit a hatalmasra duzzadt államadósság tovább súlyosbított. Az emelkedő olajárak és a műtrágyák behozatalának tavalyi tilalma pedig a mezőgazdaságot tette tönkre.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »