Már Amerika is sokallja az izraeli vérontást a Gázai övezetben: nem vétózta meg a BT tűzszünetre fölszólító határozatát

Már Amerika is sokallja az izraeli vérontást a Gázai övezetben: nem vétózta meg a BT tűzszünetre fölszólító határozatát

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma az Egyesült Államok tartózkodása mellett megszavazta a muszlim ramadán hónap végéig tartó Gázai övezetbeli tűzszünetre vonatkozó határozati javaslatot, amely magában foglalja az izraeli túszok és foglyok szabadon bocsátását is. Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök az amerikai vétó elmaradása miatt bejelentette, hogy az előzetes tervekkel ellentétben nem utazik el Washingtonba a a Gázai övezetbeli háború befejezéséről tárgyaló izraeli küldöttség. A Hamász üdvözölte a BT-határozatot, de közölte, hogy ezt a határozatot a megszálló izraeli hadsereg kivonulásának, s később pedig a független palesztin állam létrehozásának kell követni – írja a Jediot Aharononot.

Meglepetés vagy színjáték

Óriási meglepetésre az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma megszavazta azt a határozati javaslatot, amely fölszólítja Izraelt az azonnali tűzszünetre a Gázai övezetben. A humanitárius tűzszünet időtartamát a BT a nagyjából még két hétig tartó muszlim ramadán hónap végéig rendelte el, s a határozat egyben a Hamász Iszlám Ellenállási Szervezetet is fölszólítja a fogságában levő izraeli polgári túszok és fegyveres erők foglyainak azonnali szabadon bocsátására. A mai szavazásban az a meglepetés, hogy Washington ezúttal nem emelt vétót, amint azt az izraeli érdekek védelmében korábban menetrendszerűen tette. A BT 14 tagállama megszavazta a tűzszünetet elrendelő határozati javaslatot, ám Amerika tartózkodott, s azt is csak azért, mert a határozati javaslat nem tartalmazta a Hamász elítélését.

Nem lehet tudni, hogy mennyire színjáték Amerika tartózkodása a BT-ben (mert lehetséges, hogy csak a Gázai övezetben fogvatartott izraeli foglyok szabadon bocsátását kívánják ilyen módon elérni), mindenesetre Binjámin Netanjáhu Miniszterelnöki Hivatala máris bejelentette, hogy az előzetes tervvel ellentétben az izraeli küldöttség nem utazik el Washingtonba. Bibi hivatalának megindokolása szerint:

Az Amerikai Egyesült Államok visszakozott eddigi következetes álláspontjától, miután a BT-ben a tűzszünetet összekapcsolta az izraeli foglyok szabadon engedésének követelésével. (Az izraeli túszok szabadon engedését Amerika korábban ugyanis feltétel nélkül követelte – H. J.)

A Jediot Aharonot megjegyzi: a Gázai övezetbeli tűzszünetre vonatkozó korábbi határozati javaslatokat Oroszország és Kína a többi között azért vétózta meg, mert a javaslatok a tűzszünet feltételéül az izraeli foglyok elengedését is elrendelte volna. Ezúttal azonban Moszkva és Peking – sőt még a keményvonalas Algéria is – megszavazta a határozati javaslatot.

Hírdetés

Antiszemita ENSZ – antiszemita főtitkárral az élén

Az izraeli politikai élet főszereplői is megszólaltak a BT-határozat után. Itámár Ben Gvír nemzetbiztonsági miniszter kijelentette:

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése csak újfent azt bizonyítja, amit mindig is tudtunk: ez egy antiszemita intézmény, élén egy antiszemita főtitkárral, aki totális győzelemre bátorítja a Hamászt. Éppen ez után a BT-határozat után fokoznunk kell a háborús erőfeszítést, s minden erőnkkel, mindenáron folytatnunk kell a Hamász térdre kényszerítésére irányuló küzdelmet.

Végcél a független palesztin állam

A Hamász üdvözölte a BT határozatát, de ezzel együtt közölte, hogy állandó tűzszünetet kíván elérni, amelynek eredményeként később a megszálló izraeli hadsereg kivonul a Gázai övezetből, s a lakóhelyükről elűzött palesztinok visszatérhetnek az otthonaikba. (Már amely otthonokból maradt valami az izraeli terror után – H. J.) A Hamász egyben bejelentette:

Fölszólítjuk a Biztonsági Tanácsot, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a tűzszünet betartására, s a zsidó állam hagyjon föl a népünk ellen folytatott népirtással és etnikai tisztogatással. Követeljük népünk független és szuverén állam, Jeruzsálem fővárossal való létesítésére vonatkozó jogának érvényesítését. Ezen kívül követeljük a korábban elűzött palesztinok visszatérési jogának érvényesítését a nemzetközi határozatok értelmében.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »