Már a pályakezdő diplomás nők is jóval kevesebbet keresnek a férfiaknál

Már a pályakezdő diplomás nők is jóval kevesebbet keresnek a férfiaknál

A munkaügyi minisztérium az oktatási tárca Oktatáspolitikai Intézetével együttműködve egy kutatást végeztek. A pilot elemzésben közel 34 ezer egyetemistát és elhelyezkedési lehetőségeiket vizsgáltak a szlovákiai munkaerőpiacon lévő egyes iskolák, karok és egyetemi tanszékek szempontjából.

A 2019/2020-as tanévben 33 824 végzős fejezte be egyetemi tanulmányait, ebből 20 927 nő (61,9%) és 12 907 (38,1%) férfi. A diplomások között a doktori képzés kivételével a nők voltak túlsúlyban, ami a kutatás készítői szerint az OECD-országokban elterjedt jelenség. Az elemzés azt mutatja, hogy közvetlenül a diploma megszerzése után nagy a különbség a munkanélküliségi ráta között a felsőoktatás első és második szintjét végzettek között. Ez a különbség azonban 12 hónapon belül szinte teljesen eltűnik. A bérértékelés fontos mutatója az egyetemet végzettek sikerességének.

Hírdetés

A friss diplomások átlagkeresete 2021 első felében elérte az 1350 eurót. Míg a férfiaknál az átlag 1499 euró volt, a nőknél több mint 200 euróval alacsonyabb, a számítások szerint 1273 euró. 2021 első felében az egészségügyi és műszaki területen végzettek érték el a legmagasabb jövedelmet a többi diplomáshoz képest. A munkába álláshoz szükséges időt illetően a vizsgálat nem talált alapvető különbségeket az egyes egyetemi szakok között. 2020-ban kivételt az orvosi és gyógyszerészeti területek képeztek. Az elemzés készítői szerint ezeken a területeken végzettek integrálódtak a leggyorsabban a munkaerőpiacra a többi diplomás csoporthoz képest.

Az elemzők szerint viszont csak később lehet megállapítani, hogy az orvosi és gyógyszerészi diplomások gyors munkaerőpiacra lépését a COVID-járvány okozta, vagy ez általános jelenség.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »