Máltai Szeretetszolgálat: Fűtött menedék az ukrán–magyar határon

Máltai Szeretetszolgálat: Fűtött menedék az ukrán–magyar határon

Információs tájékoztató pontot állított fel február 26-án a beregsurányi határátkelő közvetlen szomszédságában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az országba belépő menekülőket fűtött sátorban várja a karitatív szervezet. A hosszas várakozás után Ukrajnából kijutó családok előtt ez az első magyarországi menedékhely.

Az átkelőtől két percnyi sétára kialakított információs ponton a helyi önkormányzat emberei koordinálják a magánemberként érkező segítőket, akik autóikkal az ország belsejébe tartó családokat viszik tovább, sokszor több száz kilométeres távolságba. Az érkező családokat éjjel-nappal meleg teával, kávéval, szendvicsekkel várják a segítők, köztük két nagy karitatív szervezet.

A február 26-áról 27-ére virradó éjszaka az alig fagypont feletti hőmérsékletben, hideg szélben az ukrán oldalon több órát várakozó emberek tíz-tizenöt fős csoportokban, átfagyva érkeztek Magyarországra. A határátkelőt elhagyva sokan a csomagjaikon ülve pihentek meg. Beregsurányban az önkormányzat megnyitotta egyik épületét melegedő helyiségnek, de az távolabb esik a 41-es főúttól, a menekülő családok többsége inkább az országúton marad, ahol az értük érkező autókkal találkozhatnak.

Ebben a helyzetben állított aggregátorról működő, forró levegő befújásával fűtött tábori sátrat a Máltai Szeretetszolgálat. A padokkal, asztalokkal, székekkel berendezett menedék rövid idő alatt megtelt, a kisbabáikat vagy vállon alvó kisgyermekeket kézben tartó asszonyok meleg takaróval borított asztalra fektették a kicsiket, míg leültek. A sátor előtti, gázpalackról üzemelő fűtőgomba körül is folyamatosan kisebb-nagyobb csoportosulás állt.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési szakemberei február 26-án az ukrán–magyar határ mindkét oldalán személyesen tájékozódtak a segítségnyújtás lehetőségeiről; felmérték, milyen helyszíneken, milyen beavatkozásra lehet szükség. A szeretetszolgálat az emberek tájékozódásának megkönnyítésére információs tájékoztató pontot működtet a beregsurányi átkelőnél, aminek külön jelentőséget ad, hogy a hétvégén már olyan családok is érkeztek, amelyek tagjainak egyetlen célja az volt, hogy kijussanak Ukrajnából, és nem rendelkeztek konkrét elképzeléssel arról, merre menjenek tovább.

Hírdetés

Az információs és segítségnyújtó pontként működő sátor felállításáról ITT tekinthetnek meg fotógalériát.

*

A Máltai Szeretetszolgálat az Ukrajnában kialakult válsághelyzetre reagáló humanitárius akció támogatására gyűjtést indított.

Aki segíteni szeretne, az adomanyozz.hu oldalon online átutalással vagy a 1350-es adományvonal hívásával megteheti. A közvetlen átutalásokat a 11784009-20200776 számú számlán, a külföldről (euróban) érkező befizetést a 11763842-00104881 számlaszámra (IBAN: HU34 1176 3842 00104881 0000 0000 Swift kód: OTPVHUHB) fogadja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Aki egyéb felajánlást tenne vagy kapcsolatba szeretne lépni a szeretetszolgálat illetékeseivel, a [email protected] e-mail-címre írhat.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »