Május 15-től újra szabad az utazás? Turistáknak szánt COVID-szemafor elfogadására készül a kormány

Május 15-től újra szabad az utazás? Turistáknak szánt COVID-szemafor elfogadására készül a kormány

Lassan másfél év bezártság után sokan tűkön ülve várják, hogy külföldre utazhassanak. Szinte mindegy, hogy egy hajdúszoboszlói hosszúhétvége vagy egy egzotikus utazás a Karib-tengeren, szlovák állampolgárok tízezrei várják, hogy elköltsék a karanténidőszakban felgyülemlett pénzüket. Erre talán már a következő hetekben lehetőségük nyílik, ha Ivan Korčok külügyminiszter elképzelései alapján május 15-ével a kormány eltörli a külföldi kirándulásokra vonatkozó tilalmat. 

Lassan beindul az európai turistaszezon, az egyre kellemesebb időjárás és a melegedő európai tengerek mind több embert csábítanak külföldre. Korábban számos alkalommal foglalkoztunk a témával, néhány EU-s tagállamnak mekkora bevételkiesést jelentett a tavaly „elmaradt” nyár. Görögország és Horvátország például bruttó nemzeti össztermékének alakulásán is megérezte a változást, az uniós statisztikák alapján előbbinek 20, míg utóbbinak 25%-kal járul hozzá éves GDP-jéhez az idegenforgalomra épülő tucatnyi iparág. 

A szlovák külügyminisztérium álláspontja szerint minél hamarabb, de minél biztonságosabb körülmények között kell lehetővé tenni a külföldi utazást. A tárca állásfoglalása szerint akár már most szombattól, azaz május 15-től engedélyezni lehetne a határokon túli kirándulásokat.

Martin Klus államtitkár azt nyilatkozta, intenzíven tárgyalnak az európai országokkal, hiszen az enyhítéseknek csak akkor van értelme, ha azokat össze is hangolják.

A járványügyi szakemberek az előzetes ígéretek szerint ma tárgyalnak a kérdésről, a kormány csak az ő ajánlásuk alapján hoz majd döntést, így a szombati határidő talán kevés lehet. Ráadásul a Sme úgy tudja, hivatalosan még ki sem tűzték a szakmai konzílium újabb ülésének időpontját, így a tilalom feloldása még távolabbra kerülhet. 

A napilap úgy tudja, a turizmusra vonatkozó járványszemafort nem a szlovák szakemberek, hanem az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) állítja össze. A részletekről egyelőre keveset tudni.

 

Az aktuális beosztás így néz ki:

Hogy Szlovákia miként alkalmazza majd a fenti beosztást, azaz milyen feltételekhez köti majd a visszatérést, egyelőre csak találgatni lehet. Elképzelhető, hogy a zöld országokból való hazatérés semmilyen plusz kötelezettséggel nem jár, teszt és karantén nélkül folytathatjuk életünket a nyaralás után. Azt sem tudni, milyen enyhítéseket kapnak a beoltott vagy betegségen átesett emberek. A Sme azt írja, információik szerint a beoltottak minden karanténkötelezettség alól mentesülnek, térjenek vissza bármelyik európai országból.

Csehország

A beutazáshoz elég egy 72 óránál nem régebbi PCR-teszt, esetleg egy 24 óránál nem régebbi antigén-teszt. Karanténkötelezettség nincs, de előzetes regisztráció van. Az erről szóló dokumentumot a határellenőrzés során elkérhetik. 

Hírdetés

Ausztria

Jelenleg mindenkinek karanténba kell mennie, aki nem ingázó, átutazó vagy repülőtérre megy. Bécs a hét végére ígért enyhítéseket. Május 19-e után Ausztria is áttér a fent említett szemaforra. Ha Szlovákia addigra „zöld országgá” válik, eltörlik a korlátozásokat, legfeljebb tesztre vagy oltásra lehet szükség. 

Magyarország

Május 23-ig még biztosan az érvényben lévő szabályok maradnak, addig, bár sok a kivétel, nem lehet beutazni Magyarországra. Jelenleg is zajlanak a tárgyalások a magyar és szlovák fél közt arról, kölcsönösen ismerjék el egymás oltási igazolásait. Hasonlót szorgalmaz egyébként a Szövetség is. 

Lengyelország

Szabad a belépés, amennyiben 48 óránál nem régebbi PCR-, vagy antigénteszttel rendelkezünk. Szintén nem kell karanténba mennie annak, akit már beoltottak vagy átvészelte a betegséget.

Olaszország

Az olaszoknál május 15-ével véget ér a kötelező karantén. Jelenleg még ötnapos kötelező szobafogság van érvényben, amelyet egy negatív teszt birtokában lehet elhagyni a határidő letelte után. Szardínián elég egy negatív teszt is, Szicílián pedig az oltási igazolást is elfogadják.

Horvátország

A belépés szabad, ha van egy 48 óránál nem régebbi tesztünk, esetleg megkaptuk a vakcina mindkét adagját. A korlátozások május 15-ig vannak érvényben.

Görögország

Egy 72 óránál nem régebbi teszt, illetve oltás birtokában szabad a belépés, bár előtte regisztrálni kell. A görögök már jelezték, az orosz és kínai vakcinát is elfogadják.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »