Magyarul is köszöntötte a magyarságot Zuzana Čaputová március 15. alkalmából

Magyarul is köszöntötte a magyarságot Zuzana Čaputová március 15. alkalmából

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a Facebook-oldalán tett közzé nemzeti ünnepünket támogató bejegyzést. „Magyar nemzetiségű polgártársainknak és a magyaroknak, éljenek bárhol a világban, szép és méltóságteljes ünnepet kívánok” – írta a Facebook-on Čaputová.

„Magyar nemzetiségű polgártársaink legfontosabb nemzeti ünnepüket, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját ünneplik ma. 1848. március 15-éről a nagy magyar író, a komáromi születésű Jókai Mór a következőt írta: »Tartsátok tiszteletben e napot, melyen a nép szava először megszólalt!« A magyarok és szlovákok azokban az időkben eltérő helyzetekből kiindulva és eltérő utakon indultak el a szabadság felé, ezért a szlovák és a magyar történelmi tudat is különbözőképpen értékeli a korabeli eseményeket” – indítja bejegyzését a köztársasági elnök, majd így folytatja:

Hírdetés

A bejegyzésben kiemeli az 1956-os és 1968-as tragikus pillanatokat, majd 1989-et, melyet – magyarok és szlovákok – együtt éltünk meg. „A szlovákiai magyar közösség fontos, sőt mi több kulcsszerepet játszott akkor is, amikor az európai uniós jövőnk volt a tét.”

„Ezért azt kívánom, hogy az olyan napok, mint a mai is, lehetőséget teremtsenek arra, hogy megtaláljuk azt, ami összeköt bennünket. Magyar nemzetiségű polgártársainknak és a magyaroknak, éljenek bárhol a világban, szép és méltóságteljes ünnepet kívánok” – zárja bejegyzését az államfő.

(LB/Facebook/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »