Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot fenyegeti leginkább a német gazdasági lassulás

Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot fenyegeti leginkább a német gazdasági lassulás

Nyitókép: SITA

A német gazdaság rossz állapota az exportfüggő közép-európai gazdaságokat veszélyezteti. Ezen országok közben még mindig lábadoznak a világ egyik legsúlyosabb inflációs válságából, illetve a covid-19 világjárványból. A Németországgal fenntartott szoros kereskedelmi kapcsolatok és az egykor hatalmas autóipar a kommunizmus bukása után évekig hasznos volt a régió számára. Most azonban leginkább Csehország és Magyarország, valamint Szlovákia gazdaságát fenyegeti a lassuló növekedés – számol be elemzésében a Reuters ügynökség, melyről a ČTK hírügynökség ír bővebben.

A németországi kapcsolatoktól függő helyi vállalatok, már most más külföldi piacokra figyelnek, és olyan ágazatokra is kezdik kiterjeszti tevékenységüket, mint a honvédelem. Remélik, hogy így enyhíteni tudják a lassulás hatásait a nagy nyugati szomszédjuknál, ahol újabb recesszió fenyeget.

A közép-európai infláció megugrása, amely Magyarországon tavaly elérte a 25 százalékot, arra késztette a jegybankokat, hogy az elmúlt 20 év legmagasabb szintjére emeljék a hitelfelvételi költségeket. A cseheknél tapasztalható a legtartósabb reálbércsökkenés, amely nyolc egymást követő negyedévben tart.

Recesszió – Bajban a német gazdaság

A Német Központi Bank adatai szerint a közép-európai német vállalkozások éves forgalma megközelítőleg 250 milliárd euró volt 2021-ben. Közvetlenül körülbelül egymillió embert foglalkoztattak, beszállítókon keresztül pedig sokkal többet.

A cseh export harmada, a magyar export negyede Németországtól függ. Az S&P Global számításai szerint Szlovákia exportjának ötödét Németországba küldi. Lengyelország diverzifikáltabb hazai gazdasági ereje miatt kevésbé veszélyeztetett. Exportja nem függ annyira az autógyártástól.

A legtöbb, a Reuters által megkérdezett vállalat esetében a legjobb forgatókönyv szerint az idei eladások stagnálnak. Néhányan azonban nem zárták ki az eladások visszaesését és az esetleges elbocsátásokat.

A magyar DGA Gépgyártó és Automatizálási Kft. megrendelésre acélszerkezeteket, hegesztett alkatrészeket és gépeket gyárt. Az ügyfelek visszajelzései alapján a kapacitás 50 százalékos bővítését tervezte, hogy megfeleljen a kereslet várható növekedésének a 2023 és 2025 közötti három év során.

„Ez a (nagyobb) igény megszűnt”

– mondta a Reutersnek Tornai Tamás, a DGA-t irányító holding vezérigazgatója. A DGA ennek ellenére további 2,5 milliárd forintot (6,5 millió eurót) fektet be a gyorsan növekvő hadiipar kiszolgálására.

Hírdetés

A német autóipar nemcsak az amerikai és európai piacok gyenge eladásaival küzd, hanem más akadályokkal is, a magas energiaáraktól kezdve az elektromos autókra való globális átállásig. Ez arra kényszerít bennünket, hogy újragondoljuk a belső égésű motorok jövőjét.

Közép-Európában Magyarország élen járt abban, hogy Kínából befektetéseket vonzzon az akkumulátorok és elektromos autók gyártásához. Az ország a keleti és nyugati befektetők találkozási helye lett.

„Nagyon erős a kereslet visszaesése az autóiparban, amit az infláció, a kamatok és a gazdasági bizonytalanság okoz, ami szinte eltüntette a piacról a magánvásárlókat”

– mondta Mogyorósi Tamás, az Alap Csoport üzletfejlesztési vezetője. Cége, amely minőségirányítási és egyéb szolgáltatásokat nyújt az autó-, repülőgép- és elektronikai szektor ügyfelei számára, a nyugat-európai piacok visszaesését az ázsiai ügyfelektől érkező megrendelések növekedésével próbálja ellensúlyozni – mondta.

Otto Daněk, a Csehországi Exportőrök Szövetségének alelnöke kijelentette, hogy 2023 második felétől éles lehűlés tapasztalható az ágazatban a gyenge németországi fejlemények következtében.

„Az ezen a területen tapasztalható kereslet viszonylag kis visszaesése jelentős hatással van a teljes exportszegmensre” – mondta Daněk, a kis villanymotorokat gyártó Atas Elektromotory Náchod tulajdonosa. „Új piacokat keresünk, leginkább Európában… de ekkora hiányt fél év alatt nem lehet pótolni”

– tette hozzá.

A mezőgazdasági gépek alkatrészeit gyártó, elsősorban német vásárlókat kiszolgáló magyar Agrikon KAM cég idén tíz százalékos árbevétel-csökkenésre számít, ami az év közepére öt-tíz százalékos létszámcsökkenést eredményezhet. Szerinte az Egyesült Államokba irányuló eladások bármilyen növekedése nem fogja teljesen ellensúlyozni az európai lassulást.

A hitelminősítők szerint ez a gyengeség megnehezítheti a költségvetési hiány csökkentésére irányuló erőfeszítéseket, amelyek az S&P Global szerint idén is kiemelkedően magasak maradnak a közép-európai régióban.

„A németországi hosszabb távú lassulás az egyik fő kockázat, amelyet Közép- és Kelet-Európa számára látunk”

– mondta Karen Vartapetova, az S&P Global CEE & CIS Sovereign Ratings igazgatója és vezető elemzője.

„Ez megnehezítheti a közép-kelet-európai növekedést, és alááshatja a költségvetési konszolidációs terveket, amelyek már most is kihívást jelentő feladatnak tűnnek”

– tette hozzá az elemző.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »