Magyar színekben induló síakrobatán röhög a világ

Magyar színekben induló síakrobatán röhög a világ

Az amerikai születésű Swaney Elizabeth a huszonnégy indulóból utolsó lett a félcső selejtezőjében a phjongcshangi téli olimpián. A verseny lényege, hogy a félcső két végén különböző trükköket mutatnak be, ám a harminchárom éves sportoló egyet sem próbált meg kivitelezni, láthatóan csak arra koncentrált, hogy ne bukjon.

Swaney teljesítménye bejárta a világsajtót, sokan a brit Michael Edwardshoz, azaz Eddie, a sashoz hasonlítják, aki amatőr síugróként szerepelt az 1984-es téli játékokon, és a közvetlenül előtte végzőknél is negyven-ötven méterrel kevesebbet ugrott. Swaney azt nyilatkozta a verseny után: örül, hogy sikerült eljutnia az olimpiára, és reméli, hogy sikerül hozzájárulnia ahhoz, hogy a sportág fejlődjön Magyarországon.

Hírdetés

Swaney Elizabeth anyai nagyszülei révén indulhatott magyarként a phjongcshangi játékokon, s korábban venezuelaiként szerepelt más téli sportokban.

A Harvardon végzett Swaney, aki korábban versenybe szállt a kaliforniai kormányzóságért Arnold Schwarzeneggerrel, huszonöt évesen kezdett el síelni, és miután olimpiai álmának megvalósításához interneten gyűjtött adományokat, úgy szerzett kvótát a dél-koreai olimpiára, hogy rengeteg versenyen elindult. Mindannyiszor arra törekedett, hogy biztonságosan érjen le, nem vállalt kockázatot. Legjobb eredménye a tizenharmadik hely volt tizenöt induló közül egy kínai versenyen, miközben az olimpiai vetélytársak többsége az Egyesült Államok nagydíján vett részt a Copper Mountain síközpontban.

Swaney Elizabeth édesapja amerikai, édesanyja venezuelai születésű, nagyszülei magyarok. A Magyar Olimpiai Bizottság honlapja szerint téli sportok elkötelezettje: tizennégy évig műkorcsolyázott, tíz évig szkeletonozott, mellette tagja volt az egyetemi evezőscsapatnak, jégkoronggal és gyorskorcsolyával is foglalkozott. A síelésen belül a félcsőre huszonhét évesen tért át. Legjobb eredménye a tavalyi világbajnoki huszonegyedik hely.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »