Magyar Péter: Ha a magyar kormány csatlakozna az Európai Ügyészséghez, örömmel kérném az uniós parlamenttől mentelmi jogom felfüggesztését

Magyar Péter: Ha a magyar kormány csatlakozna az Európai Ügyészséghez, örömmel kérném az uniós parlamenttől mentelmi jogom felfüggesztését

Magyar Péter: Ha a magyar kormány csatlakozna az Európai Ügyészséghez, örömmel kérném az uniós parlamenttől mentelmi jogom felfüggesztését Kulcsár Péter2024. 10. 09., sze – 11:23

Azt hiszem, nagyvonalú ajánlatot tettem Orbán Viktornak: ha utasítaná a képviselőit, hogy fogadják el Magyarországnak az Európai Ügyészséghez való csatlakozásáról szóló törvényt, akkor én örömmel kérném az Európai Parlamenttől a mentelmi jogom felfüggesztését – jelentette ki Magyar Péter, a Tisza párt elnöke, EP-képviselő, szerdán Strasbourgban sajtótájékoztatón.

Magyar Péter Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével közös angol nyelvű sajtótájékoztatót tartott az Európai Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök plenáris felszólalását megelőzően.

Manfred Weber Magyar Péter magyarországi büntetőjogi eljárásával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy „Orbán Viktor csapatától” is kapott megkereséseket az üggyel kapcsolatban, de vélemény szerint a „jogállamiság pontosan azt jelenti, hogy az ilyen dolgokat nem politizálják át, és nem vitatják meg a politikai vezetők”.

„Az Európai Parlament jogi szakbizottságának feladata, hogy értékelést készítsen az üggyel kapcsolatban. Tehát akik ezeket a dolgokat át akarják politizálni, azoknak nyilvánvalóan más érdekeik vannak” – jelentette ki.

Weber szerint Orbán Viktor szerdai jelenléte az EP plenáris ülésen nagyszerű lehetőség arra, hogy Európáról és a magyar belpolitikai helyzetről folytasson a testület eszmecserét. Mint mondta, Magyarország egy erős EU-s tagállam, a magyar emberek igazi európaiak, és számíthatnak európai barátaikra, és az európai szolidaritásra.

Hozzátette: Magyarország megérdemli, hogy erős hangon szóljon európai szinten, és hogy valódi hatással képviselje a magyar érdekeket az EU-ban.

Hírdetés

„Magyar Péter és a Tisza párt immáron a néppárti család tagja. Magyarország ereje és hangja jelen van Magyar Péterrel és a Tisza-párti képviselőkkel, akik nagyszerű munkát végeznek a magyar érdekek érvényesítésében. És ha ezt összehasonlítom Orbán Viktorral, akkor azt kell mondanom, hogy senki nem akar megjelenni Budapesten, senki nem akar odamenni” – hangoztatta.

Rámutatott, hogy a legutóbbi, 2011-es uniós magyar elnökség alatt 44 magas szintű találkozó zajlott Budapesten, manapság azonban senki se akar odamenni, ami azt bizonyítja, hogy a magyar kormány nem képes erős hangon szólni az európai tárgyalóasztaloknál.

Magyar Péter a magyar közmédia azon kérdésére válaszolva, hogy meg tudná-e erősíteni, hogy a testvére a Diákhitel Zrt.-vel szerződött cégnél dolgozott, azt mondta: „Íme a magyar propagandagépezet. A magyar kormány öt év alatt több mint 1300 milliárd forintot költött erre a propagandára. Erre a kérdésre már válaszoltam, és megerősítettem, hogy a testvérem fél évig dolgozott havi 300 ezer forintért ennek a cégnek”.

A Tisza párt elnöke ezt követően kijelentette, hogy szívesebben beszélne a magyarországi állapotokról, például a magyar minimálbérről, ami 668 euró havonta, vagy a 70 eurós minimálnyugdíjról, illetve a 30 eurós családi pótlékról, ami nem növekedett 2008 óta.

„Arról is szívesen kérdezném a miniszterelnököt, hogy Magyarország hogyan vált élvonalbeli tagállamból az Európai Unió legszegényebb és legkorruptabb tagországává, vagy például arról, miért omlik össze a magyar egészségügyi és oktatási rendszer, illetve miért nem kapja meg Magyarország az Erasmus forrásokat. Remélem, Orbán Viktor készen áll arra, válaszoljon ezekre a kérdésekre” – jelentette ki. Hozzátette: „Orbán Viktor demokráciáját jellemzi az is, hogy őt 210 napig nem engedték nyilatkozni a közszolgálati televízióban”.

Magyar Péter kifejtette: a Tisza párt azon dolgozik, hogy egy egészséges, modern, európai, élhető Magyarországot építsen.

Manfred Weber nyilatkozatában hangsúlyozta: tudomása szerint az elmúlt évtizedben 400 ezer magyar hagyta el a hazáját, mert elege lett az ország korrupciójából. A 2011-es uniós magyar elnökséget sikeresnek jellemezte, mert érezhető volt a közös összefogás az európai emberekért, és abban az időszakban mintegy 103 jogalkotási aktát véglegesítettek.

„A jelenlegi elnökség nem mutat fel semmit, ez a valóság Orbán Viktor vezetése számára. Mellőzött, egyedül van, nincs többé szerepe, amit játszhatna” – jelentette ki.

Hozzátette: „Petr Pavel Csehországban legyőzte Andrej Babist, Donald Tusk Lengyelországban Kaczynskit, és biztos vagyok benne, hogy hosszú távon Magyar Péter is le fogja győzni Orbánt Magyarországon”.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »