Magyar Nemzeti Bank elnöke: Románia és Lengyelország is jobban teljesített az elmúlt 10 évben

Magyar Nemzeti Bank elnöke: Románia és Lengyelország is jobban teljesített az elmúlt 10 évben

Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint Magyarország nem rendelkezik hosszútávú versenyképességi programmal, a fenntartható felzárkózás szóösszetétel pedig nem is létezik.

Magyarország ma nem rendelkezik egységes és világos jövőképpel. Ausztria utolérésének szükségességét a politikai vezetők nem fogadják el, bár földrajzilag és történelmileg is kézenfekvő cél volna ez – írja Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Növekedés.hu-n megjelent meglehetősen kritikus cikkében hétfőn.

A jegybankelnök az írását a negatív és pozitív töltéssel rendelkező gazdasági kifejezések használatára fűzte fel.

A víziónál, illetve jövőképnél azt írta többek között, hogy hivatalosan 2030-ra az EU TOP 5 között a helyünk az élhető ország és a munka terén, de ez nem igazi vízió, mert nem mérhető a cél.

Ha nem mérhető a cél, akkor pedig nem létezik. Versenytársaink mind erős és világos jövőképpel rendelkeznek, nálunk ez hiányzik, ezért a szó töltete és hatása ma nálunk negatív.

Matolcsy a méréssel sem elégedett, írja a HVG.

Szerinte az állam működése terén a legyengébb a mérés, ezért itt a legalacsonyabb szintű a visszajelzés és ennek megfelelően a kiigazítás esélye.

Úgy látja, hogy a gazdaságban az állami beruházások terén különösen gyér a mérés és a visszajelzés.

Miután az állami beruházások révén célozzuk meg a gazdaság újraindítását, sőt a felzárkózást is, ezért ez felmérhetetlen rejtett veszteség.

Hírdetés

A versenyképesség terén is kritikát fogalmaz meg.

Matolcsy egyszerűen kijelenti, hogy “Magyarország nem rendelkezik hosszútávú versenyképességi programmal, egy ezt gondozó hatékony intézményi hálóval, valamint egy visszacsatolást is végző, kiigazító döntéshozatallal.

” A visszacsatolásban is hiányokat tapasztal a jegybankelnök, szerinte sok olyan fontos állami döntés születik, ami után késik a mérés, gyenge a visszajelzés, sőt, elmarad a visszacsatolás.

Azzal is elégedetlen az MNB elnöke, hogy a fenntartható felzárkózás szóösszetétel nem is létezik itthon, úgy véli “ha nincs szó, szómágnes, akkor nem képes megszületni a hozzá tartozó valóság.”

Azt a korábbi állítását is elismételte, 2010 és 2019 után valóban a Trianon utáni 100 év legsikeresebb évtizedét építettük fel.

Viszont szerinte voltak nálunk sikeresebbek: a románok, a baltiak és a lengyelek sokkal jobb teljesítményt értek el.

Sőt, mi magunk is voltunk már jobbak. 1998 és 2002 között, öt év alatt 8,8 százalékkal közeledtünk az akkori EU átlaghoz.

A legutóbbi tíz év alatt nem egészen 8 százalék volt ugyanez a mutató.

Magyar Tudat

Megosztás

The post Magyar Nemzeti Bank elnöke: Románia és Lengyelország is jobban teljesített az elmúlt 10 évben appeared first on Magyar Tudat.

Related posts:Az MNB 4%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatot               Matolcsy György a…Cél: Hazánk bekerüljön a legfejlettebb államok közé Az ország versenyképességének javítását szolgáló legújabb, 180 pontos csomagját  azzal a…Holokauszt kárpótlás: Tiltakozás- Lengyelország lemondta az izraeli küldöttség látogatását Lengyelország lemondta egy izraeli küldöttség fogadását, mert a zsidók vagyonának…


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »