Magyar mise Nagyszombatban

Magyar mise Nagyszombatban

November 9-én ismét megrendezték a nagyszombati magyar misét a Szent Ilona-templomban. Ez a templom Nagy Lajos király és Pázmány Péter nagyváradi születésű püspök, esztergomi érsek, 1635-ben a Nagyszombati Egyetemet alapító Pázmány Péter városának legrégebbi, eredetileg ispotálytemploma. Itt a legtovább, az 50-es évekig voltak még magyar nyelvű misék, majd 2013 óta, idestova 3 hónap híján egy évtizede újra vannak és remélhetőleg sokáig, s még annál tovább is lesznek.

Mivel mindenszentek ünnepén, halottak napján, s azok nyolcadában nyolc napon keresztül szokás a római katolikusoknál a temetőlátogatás, a közösség tagjai Németh Rezső lelkipásztor kíséretében ellátogattak a keddi fél hét után kezdődő mise előtt a Kő úti új köztemetőbe, s gyertyát gyújtottak, imát mondtak a közösség egykori aktív tagjainak sírjánál.

A misét Kiss Róbert általános helynök, kanonok, komáromi esperesplébános celebrálta, közreműködött főtisztelendő Németh Rezső nyugalmazott csallóközcsütörtöki és pozsonyi lelkipásztor; ministrált Új Róbert Dunaszerdahelyről és Zilizi Kristóf.

Rezső főtisztelendő néhány szót is szólt az egybegyűltekhez a homília keretében. Ilyenkor valóban intenzívebben, nagyobb összpontosítással, odafigyeléssel gondolunk szeretteinkre, s idézzük fel elhunyt családtagjaink, közeli ismerőseink, barátaink emlékét. Minden nap elsejétől nyolcadikáig ha meglátogatnak a hívek bármilyen temetőt, altemplomi kriptát, nyughelyet, s imádkoznak szeretteik, a tisztítótűzben szenvedők lelkéért, akkor teljes búcsút nyerhetnek el számukra. Ennek feltételei a szentgyónás, szentáldozás, egy Miatyánk és egy Hiszekegy elimádkozása a Szentatya szándékára.

A misén szép számban voltak jelen a nagyszombati egyetemek hallgatói. Ebben nagy érdeme van Morovics László egyetemi docensnek is, aki hónapról hónapra hívja, részvételre buzdítja magyar anyanyelvű hallgatóit.

Hírdetés

Az áldoztatás alatt Fodor Attila orgonajátékával, Új Sámuel hegedűkíséretével egybekötve elénekelték az „Uram, jó nekünk itt lenni…“ kezdetű miseéneket. Kivonulásra pedig felhangzott a Nagyszombati Könnyező Szűzanyához íródott, Sinkó Ferenc egyházi költő tollából született „Hullajtod könnyeid bűneink fölött“…kezdetű nagyszombati himnusz néhány versszaka.

A mise után a szomszédos pasztorációs központban verssel, majd az ismert ősi ír áldás énekelt verziójával köszöntötték fel Kiss Róbert atyát 50. születésnapja alkalmából.

Az este kötetlen beszélgetéssel, eszmecserével ért véget, kellemes hangulatban.

Megállapíthatjuk, hogy bár nem vagyunk sokan, de azért nem is kevesen, s adott az utánpótlás, így remélhetőleg még hosszú-hosszú évekig biztosítva van a magyar misék sorozata a Jóisten segítségével, a Magyarok Nagyasszonya, a Nagyszombati Könnyező Szűzanya közbenjárásával.

(Zilizi Kristóf/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »