Magyar iskolakezdők köszöntése az Ung-vidéken és Bodrogközben

Magyar iskolakezdők köszöntése az Ung-vidéken és Bodrogközben

„A magyar iskolaválasztás a külhoni területeken egyet jelent a magyar jövő választásával és minden gyermek, aki magyar iskolába lép, őrzője marad a magyar nyelvnek és kultúrának” – vallja és írja honlapján a határon túli magyar iskolakezdőket támogató Rákóczi Szövetség. Ezzel a szellemiséggel összhangban a Rákóczi Szövetség és felvidéki hálózata  idén is – a szeptemberi iskolakezdést követően egy iskolatáskával és az iskolakezdést segítő támogatással mond köszönetet a felvidéki magyar iskolakezdő kisdiákok családjainak a magyar iskolaválasztásért.

A felvidéki Rákóczi Hálózat közreműködésével szeptember 4-én Ung-vidéken, szeptember 5-én pedig Bodrogközben vehették át a magyar iskolába íratott elsős tanulók szülei a Rákóczi Szövetség ösztöndíját.

Gabri Rudolf, a Rákóczi Hálózat elnöke a királyhelmeci célalap vezetőjével, Leczo Bernadettel és munkatársaival közösen juttatták el az iskolaválasztást elismerő ösztöndíjakat az átadási helyszínekre és tolmácsolták személyes gratulációikat a szülőknek felelős döntésükért.

A bodrogszerdahelyi alapiskolában az ösztöndíjátadást kisebb kultúrműsor előzte meg, ahol felléptek az iskola ifjú citerásai és tehetséges szavalója. Az átadón Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere is jelen volt, aki hangsúlyozta, hogy „az ember szívében nincsenek határok”, mindenki számára fontos elérhetővé tenni az anyanyelven való tanulás lehetőségét.

Hírdetés

A Rákóczi Szövetség ösztöndíja nemcsak ahhoz járul hozzá, hogy a gyerekek magyarul tanulhatnak, de iskolájukban valóban önfeledten, boldogan, szabadon fejlődhetnek.

A Rákóczi Szövetség ösztöndíja mögött széleskörű társadalmi összefogás jött létre. A támogatók között magyarországi önkormányzatok, magánemberek, közéleti személyiségek és alapítványok sorakoztak fel. Amikor tehát szülőként átvesszük e támogatást, látnunk kell azt is, hogy Magyarországon valaki, valahol lemondott erről a pénzről azért, mert fontosnak érezte segíteni abban és értékelni azt, hogy a mi anyaországon kívül élő gyerekeink magyarul tanulhassanak.

Az iskolakezdési ösztöndíjak átadása folytatódik, a keleti régióban szeptember folyamán a Szepsi környékén lévő magyar alapiskolák elsőseinek szülei is átvehetik majd a magyar iskolaválasztást elismerő támogatást.

(Vályi Edit/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »