Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 20. találkozója

A Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 2024. október 4-én tartotta újabb országos találkozóját a Magyar Természettudományi Múzeumban, a 34. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia meghirdetését követően. A MAFITUD-ot 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny jogutódjának, az OTIO-nak a díjazottjai Visegrádon. A rendezvény immáron 20. alkalommal biztosított lehetőséget a tagoknak a kapcsolatépítésre,– jelentette a Gondolának a MISZ.

 

misz

A találkozót Ivánka Gábor, a MAFITUD elnöke vezette, aki beszédében kitért a mesterséges intelligencia fontosságára, hangsúlyozva annak szerepét a jövő tudományos és technológiai innovációiban.

Ivánka Gábor után Árendás Csaba, az Óbudai Egyetem szenior innovációs menedzsere, az OTIO zsűritagja tartott izgalmas előadást, arról, hogyan lehet sikereket elérni a startup világban, hogyan vonjanak be kockázati tőkét, valamint, hogy a mesterséges intelligencia hogyan segíti a cégalapítást.

Hírdetés

Ezután Dr. Csősz Gergely, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Szerzői Jogi Hatósági Osztály osztályvezetője tartott érdekfeszítő előadást a „Szellemi Tulajdonjogok a Generatív MI árnyékában” címmel, olyan kérdéseket feszegetve, mint például kaphat-e szellemi tulajdon védelmet az MI segítségével előállított tartalom.

A rendezvény szakmai részét Hegedűs Márton, a Kecskeméti Református Gimnázium volt végzőse, a 33. OTIO győztese, a 35. EUCYS 3. díjasának beszámolója követte munkájáról, illetve az európai döntőben szerzett tapasztalatairól. Végezetül Kajtár Máté, a többszörös innovációs díjas GRP Plasticorr Kft. ügyvezető igazgatója beszélt karrierjéről a résztvevőknek. Máté 2009-ben 1. díjas volt az OTIO elődjén, a 18. Országos Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen, különdíjas volt a 2009. évi párizsi Európa Bajnokságon, az EUCYS-en, valamint aranyérmet nyert 2010-ben Houstonban a Sustainable World Project Olympiad-on (I-SWEEEP).

A Magyar Fiatal Tudósok Társasága egyik alappillére a fiatal tehetségek támogatása, ezért fontosnak tartja, hogy a jövőben is kiemelkedő eredmények szülessenek a hazai tudományos és innovációs életben, folytatva a magyar tudósok nemzetközi sikereinek hagyományát, amit a 2023-as Nobel-díjak is megerősítenek.

További információ: Garay Tóth János, kommunikációs igazgató, tel.: 30/900-4850, e-mail: [email protected], valamint az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia hivatalos Facebook oldala.

A Gondolának elküldött MISZ-jelentést dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke jegyezte.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »