Magyar fiatal a svájci Nemzetközi Élővilág Kutató Héten

A Schweizer Jugend Forscht 1989 óta évente rendezi meg a Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet, a Svájci Alpokban. A rendezvényen 25 kiválasztott középiskolás fiatal vehet részt Svájcból és külföldről. Magyarországról eddig összesen 13 fiatal utazhatott ki a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként.

Az idei, 2024. június 15. és 22. között megrendezett Nemzetközi Élővilág Kutató Hét helyszíne Tschierv volt, a kutatások Val Müstair területén zajlottak. Az eseményen Molnár Donát, a 32. és 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia kiemelt dicséretben részesített fiatalja (a budapesti Piarista Gimnázium diákja), a 31. OTIO 2. díjasa vett részt. A kutatóhét többi résztvevője Svájcból, Svédországból, Csehországból, Németországból, Portugáliából és Észtországból érkezett.

Hírdetés

Donát az alpesi mormotákkal foglalkozó csapatot választotta, hogy három nap alatt Val Müstairben mormotákat (Marmota marmota) keressen és vizsgáljon. A mormoták
viselkedését háromféleképpen vizsgálták az emberi közeledésre: távolról megfigyelték őket és odúikat, majd csendesen vagy beszédesen közelítettek hozzájuk. Megállapították, hogy a túraútvonalhoz közelebb élő mormotákat kevésbé zavarja az emberi jelenlét, míg a távolabb élők erősebben reagálnak, ami befolyásolja a táplálkozásukat és stressz szintjüket. Az előbbiek kevésbé figyelnek a ragadozókra, míg az utóbbiak több időt töltenek bujdosással.

További információ: Garay Tóth János, kommunikációs igazgató, tel.: 30/900-4850, e-mail: [email protected].

dr. Pakucs János, a Szervezőbizottság elnöke


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »