Izrael beszállhat az orosz-ukrán háborúba Ukrajna oldalán

Izrael beszállhat az orosz-ukrán háborúba Ukrajna oldalán

Egy rendkívül fontos szivárogtatásra került sor a héten. A Financial Times szerint Izrael tárgyalásokat folytat az USA-val és Ukrajnával hogy PAC-es típusú Patriot ütegeket és több száz ehhez való rakétát adnak át Ukrajnának. Ez a típusú rendszer egy generációval öregebb azoknál a Patriotoknál, amit Ukrajna a nyugatiaktól kapott, de az illetékesek szerint kompatibilisek egymással.

Ráadásul egyes találgatások szerint vagy egy tucat rendszerről van szó, ami azt jelenti, hogy Ukrajna újraépítheti az oroszok által felőrölt integrált légvédelmi hálózatát, ami megfordíthatja, de legalábbis stabilizálhatja a harctéri helyzetet.

Az ukrán légvédelem ugyanis már egy ideje nem képes kivédeni az orosz légierő csapásait, vagy legalábbis, nagyon korlátozott képességei maradtak. Az izraeli adománnyal – ha nem kacsa a hír és tényleg lesz belőle valami – azonban ez a helyzet megfordítható, ami az ukránok kezébe adhatja ismét a kezdeményezés lehetőségét.

Hírdetés

Tegyük azonban hozzá, hogy Izrael eddig következetesen elutasította a háborúba való beavatkozás lehetőségét, és nem csak az orosz és ukrán zsidó közösségek miatt. Oroszország uralja a szíriai légteret, és eddig nem akadályozta Izraelt abban, hogy légicsapásokat hajtson végre azon militáns csoportok ellen, akik Szíria területéről indítanának támadást a zsidó állam ellen.

Ha Izrael beszáll az orosz-ukrán háborúba Ukrajna oldalán, az ezt a helyzetet megváltoztathatná, aminek beláthatatlan következményei lennének Izraelre nézve is.

A másik fontos körülmény, hogy ha Izrael fegyverekkel látná el Ukrajnát, az ahhoz vezethet, hogy az orosz-ukrán és a közel-keleti háború összeér, és kialakul egy nagy eurázsiai konfliktus, vagy akár egy világháború.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »