AGEL komáromi kórházában átadták az új emlődiagnosztikai központot

AGEL komáromi kórházában átadták az új emlődiagnosztikai központot

2024. június 28-án az AGEL komáromi kórháza megnyitotta az emlőrák korai diagnosztizálására specializálódott osztályát.

A nyitóünnepségen jelen volt Miroslav Jaška, az AGEL komáromi kórházának igazgatója, Prof. MUDr. Viera Lehotská a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma radiológiai osztályának fő szakértője, PhDr. Jana Ondrišová, az AGEL minőségirányítási és ápolási gondozásának vezetője, MUDr. Sebő Ľudovít, a helyi sugárdiagnosztikai osztály vezetője, a MUDr. Filkó Gabriella, a kórház igazgató helyettese, Csenger Tibor, Nyitra Megye Önkormányzatának alelnöke, Keszegh Béla Komárom város polgármestere, valamint több megyei és városi képviselő.

A jelenlévőket Miroslav Jaška kórházigazgató üdvözölte, és bemutatta az intézmény az új integrált emlődiagnosztikai központját, amely az emlőbetegségek, különösen az emlőrák diagnosztizálására specializálódott. A központ a legmodernebb technológiákkal van felszerelve, beleértve a digitális mammográfiát, ultrahangos készülékeket és az emlő mágneses rezonanciás vizsgálatát. Ezáltal a régió betegei számára biztosítják a korai diagnosztikát és a komplex szolgáltatásokat – egy helyen.

Megtudhattuk, hogy az integrált emlődiagnosztikai központban különböző típusú vizsgálatokat végeznek, amelyek nemcsak az emlőrák korai felismerésében, hanem az emlő egészségének monitorozásában és a betegségek megelőzésében is fontosak.

A digitális mammográfia az alapvető szűrő- és diagnosztikai vizsgálat, amely segít felfedezni a daganatok és más rendellenes képződmények jelenlétét az emlőkben.

„Újdonságnak számítanak központunkban a tomoszintézis és a kontrasztos mammográfiás vizsgálatok. Az osztályunkon ultrahangos készülékek is rendelkezésre állnak, amelyeket kiegészítő vizsgálatokra használunk mammográfiás eredményeknél, vagy fiatalabb nők esetében, akiknél több mirigyszövet van jelen”

– mondta MUDr. Sebő Ľudovít, AGEL komáromi kórháza sugárdiagnosztikai osztályának vezetője.

Azt is megtudhattuk, hogy a rendkívül érzékeny vizsgálatok, amelyek a daganatok és egyéb rendellenességek kimutatására szolgálnak, magas kockázatú nők esetében vagy bizonytalan eredményeknél mágneses rezonanciával történnek. Szükség esetén az integrált központban biopsziát is végeznek, ultrahang vagy mammográfia segítségével.

A specializált központ számos előnyt kínál a betegeknek, beleértve a korai diagnosztikát és a komplex szolgáltatásokat egy helyen, ami növeli a kényelmet és a vizsgálatok hatékonyságát is.

Hírdetés

„Az AGEL Komáromi Kórházban a legújabb technológiákat használjuk, amelyek magas pontosságot és megbízhatóságot biztosítanak a vizsgálatok során. Nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni megközelítésre – a diagnosztikai és kezelési eljárásokat minden beteg igényeihez igazítjuk”

– tette hozzá MUDr. Sebő Ľudovít osztályvezető.

A radiológiai osztály egy multidiszciplináris csapat része, amely együttműködik különböző szakemberekkel – onkológusokkal, sebészekkel, sugárterápiás onkológusokkal – ami biztosítja a magas színvonalú ellátást és az optimális kezelési tervet minden beteg számára.

„Ez a tény is alátámasztja az osztály komplexitását és a betegmenedzsment garanciáját, amely mentesíti a betegeket attól, hogy különböző helyeken végeztessenek különböző vizsgálatokat. Örülök, hogy a Komáromi Kórház radiológiai osztályának kiváló felszereltségének köszönhetően aktívan hozzájárulhatunk az emlődaganatok megelőzésének javításához a régióban, mindent megteszünk a korai diagnózis érdekében, és növeljük a betegek teljes gyógyulásának esélyeit”

– mondta Miroslav Jaška az AGEL komáromi kórházának igazgatója.

A vizsgálatokra való várakozási idő a betegek egyéni szükségleteitől függnek. Míg a korábbi mammográfiai készülékkel napi 15 beteget tudtak megvizsgálni, az új készülékkel a kapacitás 20-25 főre növelhető.

Prof. MUDr. Viera Lehotská, a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma radiológiai osztályának fő szakértője számadatokban ismertette a mellrákban megbetegedő nők évenkénti szlovákiai átlagát, és ezzel összevetette a komáromi járás ilyen típusú megbetegedéseinek számát, ami sajnos minden esetben magasabb az átlagnál. A professzor asszony hangsúlyozta a megelőzés fontosságát, melyet a jelenleg átadott központ is segíteni tud. Prof. MUDr. Viera Lehotská azt is elárulta, hogy érzelmi szálak is kötik Komáromhoz, hiszen a szülővárosa, itt nevelkedett fel, egy közismert orvos-házaspár gyermekeként – így kétszeresen szívén viseli a térség sorsát.

Csenger Tibor Nyitra Megye Önkormányzatának alelnöke valamint Keszegh Béla Komárom város polgármestere szintén örömüket fejezték ki az új emlődiagnosztikai központ létrejöttének kapcsán, Miroslav Jaška kórházigazgató pedig köszönetét fejezte ki a megye és a város támogatásáért.

AGEL komáromi kórházának új integrált emlődiagnosztikai központját ünnepélyes szalagátvágással adták át.

Buday Mária


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »