Magas a szavazási hajlandóság (EP-választások)

Magas a szavazási hajlandóság (EP-választások)

Nőtt a júniusi európai parlamenti választásokon való szavazási hajlandóság a romániaiak körében: a tegnap közzétett eurobarométer-felmérés 74 százalékos részvételt jelez, ami 19 százalékkal magasabb, mint a 2019-es EP-voksoláskor mért arány.

Amennyiben a jövő héten tartanák a választásokat, a romániaiak 74 százaléka valószínűleg elmenne szavazni, hat százalék valószínűleg távol maradna az urnáktól – utóbbiak aránya 14 százalékponttal csökkent a 2019-es EP-választások előtti eurobarométer-felmérésben szereplő adatokhoz képest. Az EU-ban átlagban 10 százalékponttal nőtt a választási hajlandóság 2019-hez mérten.

A romániai lakosság 46 százalékában továbbra is kedvező kép él az Európai Parlamentről, a negatívan vélekedők aránya azonban 7 százalékponttal 19 százalékra nőtt. A hazai válaszadók 45 százaléka szerint a helyes irányba haladnak a dolgok az EU-ban (az uniós átlag 32 százalék), míg 41 százalék úgy gondolja, hogy rossz irányba tart az EU (az uniós átlag 49 százalék).

Hírdetés

Az itthon megkérdezettek szerint az EP-választási kampányban kiemelten kellene foglalkozni a gazdaság támogatásával és új munkahelyek teremtésével (42 százalék), a közegészségüggyel (37 százalék), illetve a szegénységgel, a társadalmi kirekesztettséggel (33 százalék). Európai szinten ugyanezek a témák szerepelnek az első három helyen, csak fordított sorrendben.

Arra a kérdésre, hogy elsősorban mely értékeket kellene megvédenie az Európai Parlamentnek az elkövetkező öt évben, a romániaiak közül a legtöbben a demokráciát (39 százalék), a nemzeti identitás, kultúra és hagyományok tiszteletben tartását (26 százalék), illetve az EU tagállamai és régiói közötti szolidaritást (24 százalék) jelölték meg.

Az ország EU-tagságát a megkérdezettek 45 százaléka tartja jó dolognak és 20 százalék véli rossznak, a válaszadók 65 százaléka szerint az országnak az előnyére vált az EU-tagság, 30 százalék nem ért egyet ezzel. Ugyanakkor a románok többsége (59 százalék) teljesen elégedetlen a demokrácia működésével az országban, 39 százalék pedig teljességgel elégedett ezzel. Az európai demokrácia működésével a románok 50 százaléka teljesen elégedett (6 százalékponttal kevesebben, mint 2023 őszén) és 45 százalék teljesen elégedetlen (7 százalékpontos növekedés). Az EU-ban 52, illetve 42 százalék ez az arány.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »