Macron szerint Európa akár atomfegyvert is használhat

Macron szerint Európa akár atomfegyvert is használhat

Nyitókép: SITA

A francia elnök szerint országa nukleáris robbanófejeit az Európai Unió kollektív védelmére kéne felhasználni, és úgy véli, hogy a kontinensnek önálló védelmi rendszert kell kiépítenie. A NATO és a saját ellenzéke sem üdvözli a felvetést.

Keményebb hangnem az oroszokkal szemben

Macron február végén egy szűk körű beszélgetés során azt mondta, hogy nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy NATO-csapatokat küldjenek az ukrajnai harcmezőkre. A beszélgetésen részt vett Olaf Scholz német kancellár, David Cameron brit külügyminiszter, Andrzej Duda lengyel elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök. Kijelentése az EU-s vezetők között általában nemtetszést váltott ki, de például Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter üdvözölte a felvetést, miközben Donald Tusk lengyel kormányfő határozottan ellene volt.

Macron újabb, a nukleáris fegyverekről szóló kijelentése nem maradt francia kommentár nélkül sem. Egységes ellenzéki vélemény, hogy már a gondolat is felháborító, hogy a  francia nukleáris arzenált az európai szomszédok szolgálatába állítsák.

Hírdetés

François-Xavier Bellamy, a konzervatív Köztársaságiak párt vezetője azt mondta, hogy szerinte Macron „a francia szuverenitást” sértő kijelentéseket tett, a radikális baloldali Engedetlen Franciország politikai mozgalom felől pedig közölték, hogy Macron a tűzzel játszik. Thierry Mariani, a mozgalomhoz kötődő, oroszbarát érzelmeiről ismert EP-képviselője azt mondta, hogy szerinte

és hozzátette cinikusan, hogy „a nukleáris fegyvereink után Franciaország helyét az ENSZ Biztonsági Tanácsában majd átadják az Európai Uniónak.”

Ne a NATO és az USA legyen az úr!

A francia elnök úgy véli, hogy országa nukleáris képességeinek az egész kontinensre való kiterjesztése fontos lépés ahhoz, hogy Európa független katonai hatalommá válhasson, és leszögezte, hogy a „hitelt érdemlő európai védelemnek” át kell ugrania az Egyesült Államok vezette NATO által eleve létező védelmen. A szombaton közölt interjúban azt mondta, a francia álláspont szerint

A Brexitet követően Franciaország maradt az Európai Unió egyetlen atomhatalma, az Egyesült Királysággal ellentétében viszont Párizs nem függ amerikai technológiától.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »