Ma nyílik az IKA művésztelep (Csernáton)

Ma nyílik az IKA művésztelep (Csernáton)

Ma kezdődik és szeptember 1-jén zárókiállítással ér véget Csernátonban a hetedik IKA művésztelep, melynek megálmodója Székely Géza csernátoni születésű, Kolozsváron élő grafikusművész, a tábor művészeti vezetője.

Az alkotótábort megelőzően, akárcsak az eddigi években, a nyári szünidő kezdete óta heti két alkalommal előzetes felkészítőt tartottak a Kandia utca 148. szám alatt, Székely Géza szülőháza udvarán (felvételünkön), melyen rajzolni-festeni szerető 5–18 éves gyermekek és ifjak díjmentesen vehettek részt. A hagyományt követve a hivatásos képzőművészek mellett a táborban jelen lesznek azok a tehetséges tanulók is, akiket Székely Géza kiválasztott.

Hírdetés

A tanulók a Haszmann Pál Múzeum udvarán, a felnőttek pedig az Enikő Panzióban, az alsócsernátoni református parókia vendégházában, az Imádó Panzióban és a Sylvester Lajos Községi Könyvtárban alkotnak, ahol az ideiglenes műtermeket is berendezik.

Az alkotómunka mellett a tábor programjában szerepel sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, ikafalvi és malomkerti tanulmányi kirándulás, Sárosi Csaba tárlatának meglátogatása Kézdivásárhelyen, Székely Géza Múzeumi őrjárat című tárlatának megtekintése a Haszmann Pál Múzeumban, Salamon Ferenc Mit neked utókor, emlékül átadok című könyvének a bemutatója, Haszmann Pál Péter sírjának a megkoszorúzása. Meghallgatják Biró Boróka Eszter és Biró Bíborka Júlia Hagyatékápolás és értékőrzés: a kisbaconi Benedek Elek Emlékház kulturális menedzsmentje című előadását és Reisinger János irodalomtörténész előadását Petőfiről és a székelyekről, ismerkednek Magyar József budapesti festőművésszel. Bodosi Dániel (1913–2006) festőművész életművét Jánó Mihály művészettörténész méltatja, jelen lesznek a művész gyermekei, akik rögtönzött tárlattal emlékeznek édesapjukra. Augusztus 30-án, pénteken 18 órakor Sepsiszentgyörgyön a Lábas Házban Deák Ferenc Loránd műkritikus megnyitja Székely Géza Intermezzo című egyéni tárlatát. Szeptember elsején délelőtt az alkotók ökumenikus istentiszteleten vesznek részt az alsócsernátoni református templomban, 17.30 órakor pedig a Sylvester Lajos Községi Könyvtár pincegalériájában Deák Ferenc Loránd műkritikus megnyitja a hetedik IKA művésztelep zárókiállítását.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »