Ma már a francia mindennapok része a migránsterror

Polgárháború kockázataira figyelmeztetnek francia tábornokok a migránsok okozta veszélyek miatt – hangzott el az M1 Unió27 című magazinműsorában.

Rendőrök helyszínelnek egy rendőrőrsnél Párizs elővárosában. Nem sokkal korábban egy tunéziai bevándorló késsel vágta el egy rendőrnő torkát. A támadó „Allah Akbart” üvöltve rontott rá a rendőrre. Az irodában lévő többi rendőr már csak annyit tudott tenni, hogy lelőtte a támadót.

Hírek szerint a tunéziai férfi 2009-ben érkezett az országba, illegálisan. Azt nem tudni, hogy volt-e egyáltalán tartózkodási engedélye. A hatóságok terrorista támadásként kezelték a támadást.

„Azt tapasztalhattuk az elmúlt években, és mintha ezek az ezek az események az elmúlt hetekben-hónapokban egyre sűrűsödnének, hogy olyan atrocitások érik a muszlim hátterű migráns lakosság részéről a francia polgárokat, amelyek korábban nem képezték a francia mindennapok részét. Elég csak a nagy felzúdulást és közfigyelmet kiváltó estekre utalni, amikor például egy francia középiskolai tanárt a véleménynyilvánítás szabadsága melletti kiállása miatt gyakorlatilag lefejeztek a nyílt utcán. Ezek az események értelemszerűen borzolják a kedélyeket Franciaországban – ismertette Kovács Attila, az Alapjogokért Központ projektvezetője.

Az ilyen és ehhez hasonló események miatt tartanak polgárháborús helyzettől francia tábornokok. Húsz magas rangú tiszt írt emiatt egy nyílt levelet, amelyet több mint ezer katona és rendőrtiszt is aláírt.

Ebben arra szólítják fel a kormányt, hogy lépjen fel a vallási szélsőségek miatti gyűlölet és a társadalmi feszültségek ellen.

Mint írták: „fel kell lépni az iszlamizmus és a külvárosi hordák ellen”.

Hírdetés

Palóc André, a Századvég vezető elemzője elmondta: Most már jelentős az a társadalmi ellenállás, amely nem tűri, vagy legalábbis nehezményezi, hogy a francia vezetés eddig tagadta, nem jól kezelte a szélsőséges muszlim támadásokat, illetve nem sikerült kellőképpen megfékezni a különböző muszlim hátterű vagy a szélsőséges iszlámhoz kötődő csoportok tevékenységét. ÍgyFranciaországban most már több nagyvárosban elmondható, hogy a lakosok nem érzik magukat biztonságban.”

A francia kormány elítélte az illegális bevándorlók jelentette veszélyre figyelmeztető tábornokokat. Egy friss felmérés szerint a francia lakosság 56%-a azonban egyetért a nyílt levéllel.

Az elmúlt évtizedekben ugyanis annyi migráns érkezett, hogy már 2019-ben a lakosság 5 százaléka vallotta magát muszlimnak, ami akkor 3,5 millió embert jelentett.

A tábornokok felhívásával a migrációt a kezdetektől elutasító Nemzeti Tömörülés elnöke is egyetért.

„Marine Le Pen, aki nagy valószínűséggel Macron kihívója lesz a jövő évi franciaországi elnökválasztáson, azonnal a politikai mozgalmába invitálta a nyílt levél aláíróit. Úgyhogy jól látszik, hogy Franciaország mennyire megosztott a migráció, illetve a migráció következményeinek a kérdésében. A nemzeti konzervatív erők kezelni szeretnék a migrációt, gátat szabni neki és a társadalmi integráció elégedetlenségére vagy elégtelenségére hívják fel a figyelmet, míga liberális, baloldali politikai erők azt gondolják, hogy minden jól van így, ahogy van. És azok ellen indítanak gyakorlatilag inkvizíciót, akik ezekre a problémákra felhívják a figyelmet” – mondta el Kovács Attila

Az erőszakos bűncselekmények száma ugrásszerűen nőtt az elmúlt időszakban. Néhány héttel a rendőrgyilkosság előtt, egy marokkói bevándorló akart rendőrt ölni az egyik kapitányságon.

Egy volt francia minisztert pedig négy afrikai bevándorló kínzott meg és rabolt ki saját otthonában. A támadók pedig már nemcsak a migráns férfiak közül kerülnek ki.

„Volt példa egy meghiúsított merényletre, amikor nők akartak robbantani húsvét napján, illetve terrorcselekményt elkövetni keresztény célpontok ellen. Olyan emberek, akik egyébként már rendelkeznek priusszal, tehát követtek el korábban bűncselekményt, amiért el is ítélték őket, mégis úgy tűnik, hogy egyszerűen a nagyságrendek miatta rengeteg, milliószámra beengedett és ellenőrizetlen, a hatóságoknak a látóköréből nagyrészt kikerülő migráns miatt nem képes a francia rendfenntartás egyenként az összes esetet azonosítani” – árulta el Szabó Dávid külpolitikai elemző.

A jobboldali többségű francia szenátus néhány hete jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely szigorúbban lépne fel a radikalizálódás ellen. A javaslatot azonban az emberi jogi csoportok mellett a baloldal is élesen bírálta.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »