Lukanényei és csábi fejlesztések, tervek

Lukanényei és csábi fejlesztések, tervek

A Nagykürtösi járás két településvezetőjét, a lukanényei Híves Lászlót és a csábi Tóth Henriket kerestük meg az elmúlt időszak értékelése kapcsán. Szó esett arról is, hogy a koronavírus-járvány mennyire nehezítette meg helyzetüket, de természetesen arra is kíváncsiak voltunk, hogy az őszi önkormányzati választásokig milyen terveik vannak.

Ha kellett, teszteltünk a kultúrházban kialakított tesztelési pontunkon, ha kellett, oltóközponttá alakítottuk át helyiségeinket. Többen beolttatták magukat; mindig hoztuk az országos átlag százalékos szintjét. Sajnos, 2021-ben 25 halottunk volt, ebből öten a koronavírus okozta szövődményektől hunytak el”

– foglalta össze Híves László, Lukanénye polgármestere, aki korábban a Regionális Közegészségügyi Hivatal kötelékében is tevékenykedett. Mint mondta, Lukanénye községben a teljes beoltottság meghaladja az 52%-ot. A településvezető arról is beszélt, hogy 2021 végéig három olyan projektet kellett megvalósítaniuk, amelyekre még az előző kormánytól kaptak támogatást:

Az első projekt a kultúra és a hagyományőrzés terén az ifjú citerások oktatása volt; négy új citerát rendeltünk, s a citeraoktatás is beindult. A citerazenekar idősebb tagjainak magyaros díszítésű fellépő ingeket varrattunk. A második projekt a piactér kialakítását érintette: községünk három kiárusító standdal gazdagodott. A harmadik beruházás, ami főleg önkormányzati támogatásból valósult meg, a ravatalozó rekonstrukciója volt: új, színes vakolatot kapott kívül és belül is, új nyílászárók, beltéri talajcsempék és kültéri járólapok kerültek a helyükre, megújult a villanyhálózat és az épület körüli talajvíz-elvezető rendszer, valamint megvalósult a tetőfedél pléhcseréje is.”

Az előző kormány pénzügyminisztériumától minderre 13 500 eurót kaptak, de mivel a felújításokra 64 ezer eurót kellett fordítaniuk, a különbözetet az önkormányzati képviselő-testületi döntés alapján a község saját megspórolt pénzéből fedezte. Az építkezéseken igyekeztek a helyi vállalkozóknak munkát biztosítani, hiszen a pandémia miatt nem igazán tudtak külföldön működni.

A 2021-es év elejétől minden háztartásba komposztér berendezést juttattunk el a biológiai és a háztartási biológiai hulladék szeparációja céljából – összesen 460 darabot. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy minél kevesebb háztartási hulladék kerüljön a kukaedényekbe”

– tájékoztatott Híves László, majd így folytatta: „A jelenlegi kormánytól a komposztérek megvásárlásához 55 ezer eurót, továbbá egy darab benzines darálót is kaptunk a faágak összezúzására. A futball stadionunkban – önkormányzati pénzből – felújítottuk az öltözőket, a szociális helyiségeket és a zuhanyzót is.”

Hírdetés

Lukanénye önkormányzata már két alkalommal is bekapcsolódott azon kiírásokba, amelyek a helyi kultúrház és a községi hivatali irodák energiatakarékossá tételét és fűtésrendszerének felújítását célozták meg – mindkétszer sikertelenül. Pályáztak továbbá egy gyermekjátszótér és egy kondigépekkel ellátott tér kialakítására, ahogy az alapiskola mellett található tornaterem nyílászáróinak cseréjére, valamint a tornaterem pléh fedelének rekonstrukciójára is.

A MAS (Miestna akčná skupina) IK-Novohrad reginális fejlesztési alapba két projektünk van beadva. Az egyik keretein belül a faluközpontban építenénk ki a gyalogos járdát, a másik segítségével pedig az alapiskolánkba szereznénk be 19 darab számítógépet, szoftverekkel együtt”

– fűzte hozzá a polgármester, aki hangsúlyozta, hogy 2021. december 1-jétől újraindították a védőnővér szolgáltatást: a községben hét nővér jár gyámolítani tizenkét klienst. Ezzel együtt – három alkalmazottal és tizenkét klienssel – a nyugdíjas napközi otthon is tovább működik.

Híves László a 2021-es esztendő legsikeresebb projektjeként a legrosszabb állapotban lévő közutaik újraaszfaltozását emelte ki; erre 205 ezer eurót kaptak. További terveik között szerepel a szeparált szemétosztályozó kiépítése, a tájház kialakítása, a kastély és az öreg kultúrház rekonstrukciója, a szabadtéri színpad kiépítése, további közutak aszfaltozása, a temetőkben a járdák kiépítése és egy urnamező kialakítása.

Tóth Henrik, Csáb polgármestere az elmúlt időszak pozitívumai között azt említette meg, hogy több pénz és több idő, valamint energia maradt a beruházásokra és a rekonstrukciókra.

Új, egyedi tervezésű és kivitelezésű autóbusz-megállót építettünk községünk legforgalmasabb útkereszteződése mellett, felújítottuk községünk egyik legöregebb épületének a teljes tetőszerkezetét. Ennek az épületnek egy részét a szlovák posta bérli szimbolikus összegért, de amiatt, hogy ne zárják be, egy átfogó belső rekonstrukciót végeztünk a helyiségekben. Ugyanennek az épületnek a másik részét a község gazdasági célokra használja; a nagy része ennek is teljesen megújult. Az ingatlanhoz egy nagy kapuval is rendelkező új kerítést építettünk, s térkőből és aszfaltból egy parkolóteret is kialakítottunk”

– magyarázta, majd arról is szót ejtett, hogy – mind berendezés, mind könyvanyag szempontjából – megújult a községházában található könyvtár, új, korszerű gépekkel látták el a helyi alapiskola konyháját, s a temetőben levő halottasházat is teljesen felújították, környezetét esztétikus térkővel, támfallal és járdával látták el:

Az idén a legnagyobb munka a szennyvízcsatorna befejező szakaszának az építése lesz. 2021 végén már megkaptuk a pénzt a Környezetvédelmi Alaptól; mindennel együtt ez egy több mint 400 ezer eurós beruházás. Így nyár végéig lezárulhat a mintegy húsz éve elkezdett hálózat építésének szakasza.”

A tervek szerint hamarosan egy kilencszemélyes kisbusszal bővülhet a falu gépkocsiállománya, s saját forrásból nemsokára a község egyik központi tere is megújulhat – részben új parkolóhelyekkel, új parkkal, emlékművel, közvilágítással, járdával és padokkal. A nagy beruházások mellett folyamatosan gondoskodnának a község meglévő köztereiről, parkjairól, épületeiről, a saját üzemeltetésű ivóvízellátásról és a szennyvíztisztító épületről is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »