Lovasünnep Dunaszerdahelyen – Elkezdődött a VII. Felvidéki Vágta

Lovasünnep Dunaszerdahelyen – Elkezdődött a VII. Felvidéki Vágta

A hetedik Felvidéki Vágtának hagyományosan Dunaszerdahely ad otthont, a sikabonyi reptér területén, július 8-án.

A családi programokkal induló ünnepélyes megnyitó már a déli órákban a helyszínre vonzotta az érdeklődőket. A verőfényes napsütésben először Czimbalmosné Molnár Éva, Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetője nagy szeretettel köszöntötte a jelenlévőket és átadta Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár személye üdvözletét, aki maga is a lovassport rajongoja és űzője.

Ugyanakkor kifejtette, hogy Magyarország kormányának támogatási rendszerében kiemelkedő helyen szerepel a sport, mert a nemzeti identitást erősítő tevékenységként tekintik. Záró szavaiban utalt arra, hogy a magyar lovas nemzet, legyünk erre büszkék, hiszen nemzeti múltunk jelképe a lovassport és ma is identitásunk meghatározó eleme.

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere is köszöntötte a vendégeket, kifejezve örömét, hogy immár hetedik alkalommal fogadták el a meghívást erre a családi és ünnepi lovas programra a régióból és a szélesebb körből érkezettek.

A mai napról elmondta, hogy ez a lovassport ünnepe, és a lovasok, akik megméretettik magukat, fogják képviselni a Felvidéket a Nemzeti Vágtán a régiónkat.

Forró Krisztián, a Szövetség párt elnöke is szólt a közönséghez. Kiemelte a magyar kultúra, a hagyományok és az anyanyelvünk megőrzésének része ez a nap. A hagyomány, a család, a gasztronómia és a kultúra napja, ahol a magyarság és a lovak összekapcsolódnak. A magyarok sikeresek a lovassportokban, szurkolni fog a sikerességért a mai versenyzőknek.

Hírdetés

Rámutatott arra is, hogy véleménye szerint csak magunkra számíthatunk, csak magunkban bízhatunk, és a valódi megmeríttetés szeptember 30-án, a választások napján vár a felvidéki magyarokra. Ekkora azonban olyan politikai közösséget kell építeni, amely az itt élőknek valódi segítséget fog jelenteni.

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke megjegyezte, hogy a megye anyagilag is támogatja a rendezvényt, ami annak is köszönhető, hogy nagy aranyú magyar képviselet van jelen a megyei döntéshozatalban. Gratulált azoknak, akik egyre színvonalasabban szervezik meg a közönség számára ezt a lovas ünnepet.

A hallgatóság tájékoztatást kapott arról, hogy a Nemzeti Vágta döntőjében a dunaszerdahelyi futam első három helyezettje, a város lovasa, valamint a kishuszárok közül egy lovaspáros vehet majd részt Szilvásváradon, a Lipicai Lovasközpontban, szeptember 30-án és október 1-én.

A 12 óra 30 perckor kezdődő előfutamokban Dunaszerdahely – Egri Árpád, Tallós – Múcska Gergely, Ekecs – Nagy Bálint, Feketenyék -Apponyi Ádám, Somorja – Pőthe Zoltán, Királyrév – Komlós László, Nyárasd – Baranyovics Blanka, Nyékvárkony – Karika Vivien állnak rajthoz.

A Kishuszár vágta versenyzői pedig Somorja – Pőthe laura, Gúta – Kohút Linda, Dunaszerdahely – Vonyik Karin, Bős – Molnár Borbála, Nyárasd – Hervay Rebeka lesznek.

(Hideghéthy Andrea)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »