Londont hidegen hagyják az emberi jogok

Londont hidegen hagyják az emberi jogok

A brit fegyveres erők feje Bahreinbe látogatott, miközben azzal vádolják Londont, hogy hozzájárul a nemrégiben felerősödött demokráciapárti kezdeményezések fokozott elnyomásához a perzsa-öbölbeli szigeten.

Sir Nicholas Houghton tábornok a brit védelmi személyzet (CDS) vezetője kedden érkezett Bahreinbe, csak egy nap azután, hogy a bahreini rezsim megfosztotta Isa Qassim sejket, az ország legkiemelkedőbb síita papját az állampolgárságától, azzal vádolva őt, hogy elveti a “szektarianizmus és erőszak ” magjait, amiért bírálja az elnyomó bahreini és szaúdi rezsimeket.

Houghton találkozott Shaikh Khalifa bin Ahmed Al Khalifával, a bahreini védelmi erők főparancsnokával.

A brit székhelyű Bahreini Intézet a Jogokért és a Demokráciáért (BIRD) aktivista csoport elítélte a látogatást, mondván: “Bahrein szövetségese, az Egyesült Királyság, még el sem halasztotta a katonai együttműködésről szóló tárgyalást, nemhogy nyilatkozatot adjon ki Bahrein civil társadalom elleni burjánzó elnyomásáról”, utalva ezzel Bahrein szigorú fellépéséire az elégedetlenkedőkkel szemben.

A BIRD kitért a látogatás hivatalosan bejelentett céljára, nevezetesen egy új brit haditengerészeti bázis Bahreinben történő felállítása kapcsán létrejött kétoldalú megállapodás koordinációjának nyomon követése.

Hírdetés

“Nagy-Britannia zöld utat ad Bahreinnek az elnyomásra“, szögezte le a csoport.

Allan Hogarth, az Amnesty International politikai és kormányzati ügyekért felelős brit vezetője is foglalkozott a kérdéssel, mondván:

“Mióta bejelentették a ragyogó új tengerészeti támaszpontját Bahrainben, az Egyesült Királyság szemlátomást előtérbe helyezi a katonai kapcsolatokat ahelyett, hogy tenne valamit az egyre lehangolóbb bahreini emberi jogi helyzet megoldása érdekében.”

Tim Farron, a brit képviselőház tagja és az ellenzéki Liberális Demokraták vezetője azt mondta a látogatás kapcsán: “szomorúan szemléltei, hogy csak milyen csekély mértékben” törődik a brit kormány az emberi jogokkal.

A Szaúd-Arábia támogatását élvező monarchiában 2011. év februárjában kezdődtek a zavargások, mellyel a tüntetők reformokat, valamint az Al Khalifa uralkodó királyi család bukását, és egy demokratikusan megválasztott kormány felállítását akarták elérni.

Orientalista.hu – (Press TV, Persianews)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »