Londonban és Párizsban is ébresztőt fújt a szörnyű tragédia

Londonban és Párizsban is ébresztőt fújt a szörnyű tragédia

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a La Manche-csatornán történt szerdai tragédia is azt mutatja, hogy életbevágóan fontos feladat az embercsempész bandák üzletmenetének megtörése. 

Johnson szerda éjjel Emmanuel Macron francia elnökkel telefonos egyeztetést tartott, és a londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a két vezető egyetértett abban, hogy minden lehetséges módon meg kell akadályozni az illegális átkelési kísérleteket. A brit kormányfő nyilatkozatának előzményeként

A hatósági beszámolók szerint a csónak az átkelési kísérlet közben elsüllyedt.

Johnson szerda estére összehívta a brit kormány különleges helyzetekben ülésező tanácskozó testületét (COBRA). Az értekezlet utáni nyilatkozatában a brit miniszterelnök kijelentette: a történtek is jelzik, hogy miért fontos az új brit határrendészeti törvény összes rendelkezésének gyorsított ütemű érvényesítése, mivel ez teszi lehetővé a különbségtételt a Nagy-Britanniába legálisan és illegálisan érkezők között. Boris Johnson hozzátette:

Hírdetés

minden követ meg kell mozgatni az embercsempész gengszterek üzleti hálózatainak lerombolása végett, és Londonnak ebben együtt kell működnie Franciaországgal és a többi európai partnerországgal.”

Most jött el az ideje annak, hogy fokozott együttműködéssel mindent megtegyünk e bandák szétzúzása érdekében, mivel ezek a csoportok a szó szoros értelmében gyilkosságokat követnek el büntetlenül – fogalmazott a brit kormányfő.

Priti Patel brit belügyminiszter a londoni alsóházban tartott minapi tájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte a Franciaországból Nagy-Britanniába illegálisan átjutni próbálók számát.

Kijelentette ugyanakkor, hogy a migrációs válság globális méretű.

Franciaország nem fogja megengedni, hogy a La Manche csatorna temetővé váljon – tette hozzá. A francia elnök sürgette az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) megerősítését is. A brit belügyminisztérium legutóbbi adatai szerint az év eleje óta eddig 25 700-an próbáltak illegálisan átkelni a kontinensről csónakokkal Angliába, több mint háromszor annyian, mint tavaly egész évben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »