Líbia – A kormányszóvivő elfogultsággal vádolja az ENSZ-misszió vezetőjét

Elfogultsággal vádolta csütörtökön a líbiai nemzeti egységkormány szóvivője az ENSZ Líbiai Támogató Missziójának (UNSMIL) vezetőjét, azt vetve szemére, hogy a líbiai választások elhalasztásán dolgozó pártokat támogatja, s ez ellentétben áll a voksolás mielőbbi megtartását sürgető kijelentéseivel.

A The Libya Observer című, angol nyelvű hírportál tájékoztatása szerint Mohammed Hammúda hangsúlyozta: Stephanie Williams legutóbbi közleményei olyan elfogultságot árulnak el, amelyet az UNSMIL fejeként nem engedhetne meg magának. „Az ilyen kijelentések aláássák az ország stabilitását” – tette hozzá a kormányszóvivő.

Az egymásnak ellentmondó állítások nem szolgálják Líbia stabilitását, hanem csak olajat öntenek a politikai viták tüzére – fogalmazott a szóvivő, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy Williams nem ad lovat azok alá, akik így is azt gondolják a misszióról, hogy támogat bizonyos pártokat.

Hírdetés

„Bízunk a misszióban, abban, hogy a munkáját a nemzetközi feladataival és jóhírével összhangban végzi” – tette hozzá.

Williams január 30-án közleményben szólította fel a líbiai vezetést, hogy hagyjon fel az általa „székfoglalós játéknak” nevezett, a hatalomban maradásért folytatott taktikázással, s helyette a választások előkészítésével foglalkozzék. Hammúda viszont aláhúzta, hogy szerinte Williams éppen a választások halogatásában érdekelt pártok mellett áll.

Líbiában tavaly elhalasztották a december 24-re kitűzött elnökválasztást, és nem tartották meg a januárra tervezett parlamenti választást sem. Jóllehet a törvényhozás a múlt héten Fathi Basaga személyében megválasztotta az ország új miniszterelnökét, de félő, hogy a lépés újabb politikai csatározásokhoz vezet, mivel a hivatalban lévő kormányfő, Abdulhamid Dbeibah nem hajlandó lemondani.

Líbiában 2011 február 17-én buktatták meg az országot évtizedeken át teljhatalommal irányító Moammer Kadhafit, a puccs után azonban az észak-afrikai ország káoszba süllyedt, és 2014-től két részre is szakadt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »