Liberális hiszti 10.

Liberális hiszti 10.

Az elmúlt időben szokássá vált Magyarországot a politika kísérleti laboratóriumaként emlegetni.

Hogy ez mennyire így van, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a magyar ballib világ évekkel ezelőtt feltalálta és magas fokon műveli a mostanában oly sokat emlegetett post-truth („igazságon túli”) politizálást. A ballibek újra és újra azzal sokkolják a magyarokat, hogy a fiatalok menekülnek Magyarországról, és csak idő kérdése, míg az egész ország kiürül. A jól tájékozott újságírók szerint a tehetséges, szorgalmas és kreatív fiatalokat személyesen Orbán Viktor  kezében egy karikás ostorral – üldözi külföldre. A ballib lapok ráadásul mindig úgy festik le a képet, mintha a probléma csak és kizárólag Magyarországot sújtaná. Ezt a célt szolgálják az olyan címadások, mint hogy „Fejvesztve menekülnének a fiatalok a családbarát Magyarországról”. Tudjuk jól, a figyelemfelkeltés nagyon fontos, de nettó hülyeséget még címbe sem illik írni.

Itt az ideje, hogy helyre tegyük a dolgokat.

Egyrészt, egy világtrendről van szó: egyre több és több ember dolgozik és él másik országban, mint ahová született. Emlékszem, hogy a kilencvenes-kétezres évek fordulóján a liberális közgazdászok még azon keseregtek, hogy mennyire nem mobilisak a magyar munkavállalók. Hát, most már azok. És nem csak ők, hanem európai társaik is. Az ENSZ 2015-ös jelentése szerint ma több ember él a születési helyétől eltérő országban, mint bármikor máskor a történelem során.

Hírdetés

Másrészt, a hiedelmekkel ellentétben Magyarországról kevesebben mennek külföldre, mint a térség többi országából. Ezt bárki ellenőrizheti az ENSZ honlapján is. Míg 2015-ben hazánk teljes népességének 6 százaléka élt külföldön, ez az arány a többi közép-kelet-európai országban magasabb: Csehországban például 8,8%, Lengyelországban 11,5%, Romániában 17,5%, és még Ausztriában is 6,7%.

(A külföldök élők száma a származási ország népességének arányában.)

A balti államokban (15,1% – 18,9%) és a Balkán-térségben (Horvátországban például 20,4%) ez az arány jóval magasabb, sőt még az Egyesült Királyság (7,6%) is rosszabbul áll, mint Magyarország. Vannak olyan országok is, amelyeket tényleg a kiürülés veszélye fenyeget, mint például Moldova (21,8%), Bosznia és Hercegovina (43,3%), Írország (18,8%) vagy éppen Portugália (22,3%).

De ezek közt nincs ott Magyarország. Nem állítom, hogy a munkaerő-elszívás nem jelent problémát, csak azt, hogy ez nem magyar sajátosság. Sőt, hazánk „embermegtartó” képessége jobb, mint a térség többi országáé. Magyarország jó hely, amit a flat white kávéját a Szent István parkban szürcsölgető liberális értelmiség is pontosan tud, de soha nem fog elismerni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »