Letette az esküt az AUR-ral parlamentbe jutott Tobã, hiába próbálta saját pártja ezt megakadályozni

Letette szerdán az esküt Francisc Tobă parlamenti képviselő, aki az AUR színeiben jutott a parlamentbe, viszont a párt utólag nem szerette volna, hogy képviselő legyen.

2020 decemberében a parlamentben majd minden mandátumot érvényesítettek, a Tobáét nem, mert a dossziéjából hiányzott egy sor iratnak az eredetije, a mandátuma így felfüggesztésre került.

Múlt év végén a Temesvár Társaság hívta fel rá a figyelmet, hogy Tobă részt vett a forradalom idején a tüntetők elleni harcokban.

Hírdetés

A sajtó eddig azt szedte össze róla, hogy a 67 éves Francisc Tobă fegyver- és rakétaspecialistaként szerzett diplomát a bukaresti katonai akadémián. Bizonyítékok vannak arra nézve, hogy az 1989-es események idején Nagyszebenben a kórházból egy katonai egység tornatermébe szállíttatta a sebesülteket, ahol testi bántalmazásokat, kínzásokat szenvedtek el a fogva tartottak. A forradalomban játszott szerepe miatt bíróság elé állították, viszont a perben eljárási hibákra hivatkozva nem született döntés. Az Evenimentul zilei napilap szerint az eljárási hibákat szándékosan rejtették el a katonai ügyészek a dossziéban.

1992-1996 között Tobă a PSD parlamenti képviselője volt. Később Adrian Năstase miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadójává nevezték ki. Fontos szerepet játszott a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) létrehozásában, és a frissen létrehozott intézmény sajtófőnökévé egykori feleségét, Daniela Iuliana Tobăt nevezték ki. Ugyancsak ő hozta létre a Semper Fidelis nevű egyesületet, amely elvileg a nyugalmazott katonák jogaiért küzd, és tiszteletbeli tagjai között megtalálható Mircea Chelaru tábornok, egykori vezérkari főnök is, aki szintén az AUR színeiben szerzett törvényhozói mandátumot.

Szerdán a két ház megszavazott egy olyan törvényt, hogy a képviselőknek nem kell már a mandátumot igazoló parlamenti bizottság előtt ismét bebizonyítaniuk az általuk beadott dokumentumokat és igazolásokat, amennyiben azt előzőleg a választási irodák már igazolták. Tobănek meg igazolták, így hiába kérte a párt, amelynek színeiben parlamentbe jutott, hogy ne igazolják a mandátumát, automatikusan igazolva lett. Az AUR amúgy korábban már kizárta a frakcióból is.

A parlamenti szabályzat értelmében jelenleg egy megválasztott képviselő mandátumát csak akkor lehet érvényteleníteni, ha korábban jogerősen elítélték a választási törvények megsértése miatt. Ugyanakkor az ellene felhozott vádakkal kapcsolatban Tobă azt mondta, hogy azok „nem igazolódtak be”.

Brassó megyéből szerzett mandátumot, így most Brassó megyének lett egy „független parlamenti képviselője”.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »