Lesz-e harmadik világháború? – A 21. század hadászata: ránk virradt a nem halálos fegyverek korszaka

 

A levegőben lógó III. világháború már nem a klasszikus értelemben vett harctéren fog eldőlni, merthogy az egész Föld gyakorlatilag már csatatérré vált, pontosabban azzá tettük. Eddig egy nukleáris holokauszt lidérce kísértett minket, mostanra azonban nem kell az atommaghasadástól tartanunk, mert ha ki is törne egy világméretű háború, eleinte biztosan észre sem vennénk! A láthatatlan és a nem halálos fegyverek lehetővé teszik, hogy tökéletesen legyőzzenek bárkit anélkül, hogy bármit tehetne ellene! 

Összeesküvés vagy biztonságpolitika

 

Tudom, a bevezetőm rosszul hangzik, s talán némi pesszimizmust sugall. Pár perc múlva azonban Te is meglátod, hogy mennyire realista vagyok.

Tény, hogy miközben belefeledkeztünk a mindennapi hajszánkba, és minden tőlünk telhetőt elkövettünk, hogy az egzisztenciális kríziseinket túléljük, a világ pénzhatalmai olyan technológiákat fejlesztettek ki, amelyekkel minimális katonai veszteséggel meg lehet kaparintani a világ feletti uralmat. Ha szerényebben gondolkozunk, akkor azt mondhatjuk, hogy legalábbis egy befolyásos elit a legújabb vívmányok birtokában titkos uralomra tehet szert a világ egy jelentős része fölött. Ez nem feltétlenül összeesküvés, hanem egyszerű politika! Vagy, ahogy mondani szokás: csupán biztonságpolitika és nemzetvédelem.

 

Új fegyvernem született

 

Azt már sejtetni engedi a média, amelyre az emberek többsége, mint egyetlen hírforrásra, rá van utalva, hogy a számítógépes, internetes és „facebook-os” világban nincsenek titkok, minden lenyomozható és minden adat hosszú-hosszú időre eltárolható rólunk. Az ok természetesen nemzetvédelmi töltetű.

Ugyanakkor azzal sem mondok semmi újat, hogy az információ megszerzésének, kikémlelésének és ellopásának vannak elegánsabb, úgynevezett „soft” módszerei. Azon sem fogsz meglepődni, hogy a „vezérlőpult harcosok” a maguk komputerarzenáljának hatékonyságát demonstrálták már az Öbölháborúban és Jugoszláviában. Kiderült ugyanis, hogy ebben a hadviselésben már nincs személyes vérrontás, hacsak a sok krampácsolástól nem kopik el a bőr a klaviatúrán. Aminek azonban már a fele sem vicc, azok az erkölcsi következmények. Ugyanis a több ezer kilométerre lévő célpontokat, áldozatokat és a következményeket nem érzékeljük, minekután könnyedén válhatunk aggálytalanokká, s gyorsan átsiklunk majd egy sor fajsúlyos erkölcsi kérdés felett.

 

A fegyverek új generációja a nem halálos nevet kapta, mivel a hatásmechanizmusuk alapból nem halálos, relatíve visszafordítható, de egy ponton túl azért halálos is lehet. Tehát már maga a megnevezés is félreérthető és hamiskás.

Az Európai Parlament Külügyi Albizottságának egyik meghallgatásán a Nemzetközi Vöröskereszt Genfi Központjának munkatársa prezentációjában részletesen kitért a „nem halálos” fegyverek definíciójára. A meghatározás szerint az ilyen típusú fegyverek halálos effektusa kevesebb, mint 25%. Szomorú, de a szárazföldi aknáké is 25% alatt van. S ki tudja, hogy a fel nem robbant aknákból mennyi várja áldozatait a mai napig.

A másik nem sok derűre okot adó fejlemény, hogy a tartós vakságot okozó lézerek is beleférnek ebbe a „nem halálos” kategóriába. Viták ide vagy oda, az elnevezés ügyes húzás, amely lehetővé teszi, hogy az új technológia elfogadást nyerjen.

 

Hírdetés

Sötét költségvetés

 

Nyilvánvaló, hogy ezeket a fejlesztési projekteket valakinek finanszíroznia kell. Mi több, mélyen a zsebébe kell nyúlnia, de a legjobb, ha rendelkezik egy bőségszaruval, vagy egy amnéziás aranyhallal, vagy egy magántulajdonban lévő pénzverdével (mint az USA), s számolatlanul képes beletolni a dollár-milliárdokat a kutatásokba. Írd és mondd, naponta 100 millió dollár csordogál a Pénzügyminisztériumtól a Pentagonba nemzetvédelemre. Ez szép kis summa. A hangsúly a „csordogál” szón van, mivel ez egy láthatatlan módon felhasznált összeg, amit a színfalak mögött úgy használnak fel, ahogyan akarnak.

 

A titkos összeesküvésekkel foglalkozók által jól ismert és hírhedt Külkapcsolatok Tanácsa kendőzetlenül tette a következő kijelentést: ma már lehetséges hivatalos deklarálás nélkül is háborút folytatni. Ez azért meglehetősen rosszul hangzik egy ennyire befolyásos szervezettől, s egyúttal felvet néhány kényes kérdést.

A halálos és a nem halálos fegyverek kifejlesztését illetően az önkorlátozás és az önvédelem közül melyik a fontosabb?Kell-e erről értesíteni a lakosságot? (pánikkeltés)Mikor kell tájékoztatni a közvéleményt egy esetleges veszélyforrásról és konfliktusról?Érdemes-e riadókészültséget elrendelni olykor-olykor?

 

A Külkapcsolatok Tanácsa tudni véli, hogy Oroszország, Anglia, Franciaország, Olaszország és Izrael tett már erőfeszítéseket a nem halálos fegyverek kifejlesztésére.

 

Nem halálos fegyverarzenál

 

A legtöbb ember valahol jogosan fél a robbanószerektől, a hadianyagoktól és a pusztító fegyverektől. Nekik különösen döbbenetesen hangozhat, hogy ezek némelyike a kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészekből is összeállítható. Tehát, ha egy tudós úgy dönt, hogy terroristának áll, akkor viszonylag könnyedén össze tud rakni egy komolyabb, de amúgy diszkrét „fegyvert”.

 

Csak hogy ne a levegőbe beszéljek, említek néhány konkrétumot a nem halálos fegyvereket bemutatandó. Így talán képet alkothatunk a fejlesztések távlatairól is.

Egy laboratóriumban kémikusok fogpasztából és hajápoló szerek alkotóiból összeállítottak egy vegyianyag- és fertőzéssemlegesítő habot. Ez a habszerű anyag olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint hogy képes különféle ideg- és mustárgázokat, bizonyos vírusokat és baktériumokat – köztük a hírhedt anthrax-vírust is – ártalmatlanítani. Ez a hab alkalmazható épületen belül, vagy akár metróhálózatban történő támadás esetén is.

 

Rádiófrekvenciás sugárzás: ez nagy területen bódító vagy gyilkos hatás kifejtésére alkalmas, amely egész élő rendszerek működési rendjét képes megzavarni, vagy akár szétbomlasztani.Termikus lőfegyver: ez a nem szokványos fegyver felhevíti a testet olyannyira, hogy az ember teljesítőképessége drámaian lecsökken. (Egy lázas ember nem képes koncentrálni.)Betegségrohamokat előidéző lőfegyver: epilepszia-szerű rohamokat idéz elő elektromágneses mező segítségével.Tömegkontroll infrahang generátorral: ez elsősorban tájékozódási zavarokat, majd émelygést, végül hányást eredményez.Infrahang: az igen kis frekvenciájú és irányítható infrahang az épületekbe és járművekbe is szinte akadálytalanul hatol be és szonikus fegyverként funkcionálhat.Mikrohullám-fegyverek: csendesen elvágják a kommunikációs kapcsolatokat, vagy akár túlhevítik a belső szerveket.Elektromágneses impulzus fegyverekkel az elektronikus áramkörök pillanatok alatt megbéníthatók.

 

Egy világháború esetén már bevethetők a termékeket módosító és használhatatlanná tevő mikrobák vagy vegyi anyagok széles köre, amelyek villámsebességgel tudják ellehetetleníteni egy nemzet szállítmányozását. Ez azáltal érhető el, hogy repülőgépekről mikrobákat vagy vegyi anyagokat szórhatnak a közlekedési utakra (autógumikat teszi tönkre), a repülőterekre és a vasútvonalakra a súrlódás ellen. Arról nem beszélve, hogy a számítógépes „vírusokkal” és programokkal az elektronikus hálózaton keresztül gazdasági káoszt idézhetünk elő.

 

Ezek egyike sem halálos fegyver, mégis órák leforgása alatt elintézhetnek egy modern társadalmat, amely nyilván nem fogja megtorlatlanul tűrni vagy hagyni a történteket.

 

Boldog napot!

The post Lesz-e harmadik világháború? – A 21. század hadászata: ránk virradt a nem halálos fegyverek korszaka appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »