Lépj egyet előre! – Lelkigyakorlatot tartottak a görögkatolikus papnék számára Máriapócson

Lépj egyet előre! – Lelkigyakorlatot tartottak a görögkatolikus papnék számára Máriapócson

Idén július 8. és 11. között tartották Máriapócson a görögkatolikus papnék lelkigyakorlatát. A program vezetője Papp Miklós görögkatolikus pap, morálteológus volt. A lelkigyakorlat mottója ez volt: „Lépj egyet előre!”

A mottóban megfogalmazott felszólítást nem tudja megtenni senki úgy, hogy nincs helyes, fejlődő istenképe, így ezzel a témával két elmélkedésében is foglalkozott a lelkigyakorlat vezetője. Azután sorra vette, mik azok a helyzetek, életterületek, ahol kell és érdemes „lépni egyet”.

Papp Miklós beszélt a papnék női mivoltáról, az imaéletről, a házasságról, a Krisztussal alakított és alakítandó kapcsolatról, mindezek örömeivel és nehézségeivel is szembesítve a jelenlévőket.

A Görögkatolikus Metropólia egész területéről érkezett lelkigyakorlatozók bekapcsolódtak a kegyhely liturgikus rendjébe. Az első estén Orosz Atanáz püspökkel, második estén Kocsis Fülöp érsek-metropolitával, harmadik estén Szocska Ábel püspökkel végezték a vecsernyét.

A közös imádságok után a főpásztoroktól is hallhattak a papnék egy-egy elmélkedést. Az ezt követő közvetlen, kötetlen beszélgetésért mindenki nagyon hálás volt.

Hírdetés

Papp Miklós atya előadásai közé beiktattak néhány óra kikapcsolódást is, amikor sétára, kerékpározásra, irányított játékra volt lehetőség, illetve Orosz István kegyhelyigazgató atyával „hivatalos idegenvezetésen” vehettek részt a lelkigyakorlatozók.

Sokaknak már szombat este haza kellett utazniuk, ezért az együtt töltött idő tanulságait már ekkor összegezték.

Akik maradtak, vasárnap a Máriapócsot körülölelő, 16 kilométeres Boldogságok útjának végigjárásával zárták a lelkigyakorlatot.

Szöveg és fotó: Orosz Rita/Máriapócs Nemzeti Kegyhely; Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »