Lengvarský: Előfordulhat, hogy egy 20-éves előbb kap oltási időpontot, mint egy 40-éves

Lengvarský: Előfordulhat, hogy egy 20-éves előbb kap oltási időpontot, mint egy 40-éves

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a már beoltott személyek akár mobilos fotóval is bizonyíthatják azt, hogy már megkapták a koronavírus elleni oltást. Mint fogalmazott, minden beoltott kap egy papíralapú igazolást, melyet ha lefotóz a mobiljával, és azt mutatja fel, azzal “nincs semmi probléma”.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a következő időszakban további 1 millió ember beoltását tervezik, ezért május 3-tól masszív oltási kampányba kezdenek.

Miután Igor Matovič kormányfőhelyettes és pénzügyminiszter pénteken szégyennek nevezte, ha a 16-17 évesek előbb juthatnak hozzá a Pfizer vagy a Moderna vakcinájához, mint a 60 év felettiek, Lengvarský azzal reagált, hogy “nincs egészen rendben”, ha a tinédzserek beelőzik az időseket. Sajtótájékoztatója idején még állítása szerint nem rendelkezett erre vonatkozó adatokkal, de kiemelte, hogy “hibák mindig előfordulhatnak”.

Igor Matovič: Szégyen lesz, ha az idős, beteg emberek helyett tinédzserek kapják a Pfizert, Modernát

Hírdetés

Előrebocsájtotta, hogy előfordulhat, hogy egy 20-éves előbb jut oltáshoz, mint egy 40-éves.

Lengvarský azt is elmondta, hogy meglehet, hogy a 2002-ben született személyeket a rendszer helytelenül 102 évesnek értékeli ki. Az oltási stratégia értelmében az idősebbeknek, majd a krónikus betegeknek van előnyük, mindenki más csak utánuk következik.

Szlovákiában jelenleg már 16 éves kortól lehet jelentkezni oltásra. Ahogy arra a korábbi kormányfő is rámutatott, komoly felfordulást okozhat, ha a 16-17 évesek előbb jutnak Pfizer vagy Moderna vakcinához, mint az idősek. Információink szerint a váróterembe való bejelentkezésük után több száz 16-17 éves kapott már a következő napokra szabad oltási időpontot, miközben a 60 év felettiek között vannak, akik már hetek óta várnak ugyanerre az időpontra.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »