Leleplezték a kolozsvári Szent Mihály-templom Europa Nostra díjának bronzplakettjét

Leleplezték a kolozsvári Szent Mihály-templom Europa Nostra díjának bronzplakettjét

Leleplezték az Europa Nostra díjhoz (Európai Unió Kulturális Öröksége díj) járó bronzplakettet a kolozsvári Szent Mihály-templom falán augusztus 17-én. Az Erdély egyik jelképének számító kolozsvári római katolikus templom szakszerű helyreállításáért ítélték oda az európai műemlékvédelem legrangosabb elismerését.

A templomi ünnepségen Graham Bell, az Europa Nostra bizottság igazgatótanácsának tagja beszédében kijelentette: a Kolozsvár főterén álló templom egyedülálló, és felújítása egész Európában inspiráló. A díj negyven ország elismerése, hiszen a projekt egyetemes értékek megőrzéséről szól, célja megjeleníteni a történelmi és a mai Európa közötti kapcsolatot.

Mint mondta, a kolozsvári templom épülete „tanúságtétel”, számos nemzedék keze nyoma van rajta, a díj pedig „a részek összességét” ismeri el, mert a felújítás meggyógyította a templom „testét”, új életet lehelt belé, ami európai viszonylatban példaértékű. Emlékeztetett, hogy Romániában a Szeben megyei Szászalmádi evangélikus templom helyreállítását is díjazták az idén.

László Attila kolozs-dobokai főesperes, a Szent Mihály-templom plébánosa beszédében úgy fogalmazott: a Kolozsvár főterén álló templom „minden mulandósága ellenére egyre inkább emlékeztet a Mindenhatóra”. Örömének adott hangot, hogy már „Európa térképén is jegyzik”.

Közölte, hogy a turisták előtt megnyitott istenházát több mint 70 ezren látogatták meg, ami szavai szerint igazolja, hogy „a kemény, becsületes munkának volt értelme”.

Oláh Emese kolozsvári alpolgármester szerint a Szent Mihály-templom „ma is élő szimbólum Kolozsvár identitásában, iránytű, 76 méteres tornya – amely Erdélyben a legmagasabb – a szellemi és a lelki irányt is mutatja”.

Felidézte: Erdély második legnagyobb templomát példaértékű összefogás eredményeként újították fel, és a közösségnek az a jövőbeni feladata, hogy továbbra is belakja. Hozzátette: a kitüntetés „egész Erdélynek szól”, hiszen a Szent Mihály-templom nemcsak Kolozsvár, hanem Erdély jelképe is.

Eugen Vaida, az Europa Nostra bizottság romániai képviselője aláhúzta: az épületet, a közösséget és a szakembercsapatot is díjazták. Utóbbit külön megdicsérte, emlékeztetve arra, hogy Romániában a műemlékvédelem terén számos nehézség van, a kolozsvári felújítási projekt pedig azt mutatja, hogy lehet kiemelkedő munkát végezni.

Hírdetés

Kiemelte: a templom felújításán dolgozó szakembercsapat sok erdélyi műemlék helyreállításán dolgozott, a kolozsvári építőtelep egy „restaurálási iskola” is volt, ahol megannyi diák tanulta a szakmát. Elmondta továbbá, hogy az idei díjátadó Romániában lesz október 7-én.

A felújítási projektet Makay Dorottya és Maksay Ádám tervezőmérnökök ismertették a kutatói, tervezői, felújítási csapat képviseletében, aláhúzva, hogy rendkívül összetett és kihívásokkal teli munka volt, amelynek során a legkorszerűbb technológiákat ötvözték a hagyományos módszerekkel.

Közölték: az Europa Nostra díj nem csak a szakemberek munkáját ismeri el, hanem mindenkiét, aki hisz abban, hogy a kulturális örökség őrzése közös felelősség. Kiemelték, hogy Románia már 24 Europa Nostra díjat kapott, amelyek között hat olyan munka volt, amelyet Kolozsvár környékén végeztek el.

Az ünnepség zárásaként leleplezték a Szent Mihály-templom külső falára felerősített plakettet, majd a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar koncertje tette még ünnepélyesebbé az alkalmat.

A projektvezetők korábban közölték: a kolozsvári Szent Mihály-templom 2016–2022 közötti restaurálása nem csupán szerkezeti és esztétikai helyreállítás volt, hanem egy egész közösség újjáélesztésére irányuló kezdeményezés, amely jelentős hatással volt a turizmusra és a kulturális oktatásra is.

A templom az európai gótikus épített örökség kiemelkedő példája, az Európai Unió, a magyar és a román állam támogatásával újították fel, 2022. augusztus 13-án szentelték újra. Építése a 14. század második felében kezdődött és a 15. század első felében fejeződött be. Jelenlegi, neogótikus tornya 1837 és 1859 között épült.

Kolozsváron korábban az egykori unitárius püspöki rezidencia, a jelenleg kulturális központként működő Vallásszabadság Háza részesült Európai Örökség Díjban 2022-ben.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »