Ítéletidő: Durva lesz a hétvége, szombaton jön a neheze, vannak települések, ahol már az evakuációt szervezik

Ítéletidő: Durva lesz a hétvége, szombaton jön a neheze, vannak települések, ahol már az evakuációt szervezik

Elérte Szlovákiát az évtizedek óta nem látott árhullámmal fenyegető esőzés, és az ország északnyugati felében vörösriasztást adtak ki időjárás és árvízkészültség szempontjából. A csütörtök és a péntek még elviselhető volt, de a meteorológusok és a hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy szombaton drámaian és gyorsan romlik majd a helyzet.

200-300 mm-nyi esőt várnak a hétvégén, és a hirtelen lezúduló csapadék miatt komoly esély van rá, hogy kilép medréből a Morva. Valószínűleg a Duna vízszintje is meredek emelkedésbe kezd, de esetében az Alpokban zajló időjárási viszonyok lesznek mérvadóak, így nehezebb megjósolni az áradás mértékét.

Szlovákiában a legnagyobb veszélynek (egyelőre) az Erdőhát és a patakok partján fekvő települések vannak. A helyzetet bonyolítja az északon egyre viharosabbá váló szél, amely vasárnap estig nem is nagyon fog mérséklődni.

A kormány számos válságintézkedést helyezett kilátásba a közelgő „özönvíz” kapcsán, egyes, jellemzően északi települések evakuációja is napirendre került.

A tűzoltóság és katasztrófavédelem komoly erőket vont össze az Erdőháton, Malackán, ugyanis várhatóan itt lesz a legsúlyosabb az árvízhelyzet. Erdőháton harmadfőkú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás miatt, és harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a folyók és patakok igencsak valószínű áradása miatt. Ezzel egyidőben a szél akár 80 km/órásra is erősödhet.

A szél egyébként főleg a tűzoltók dolgát nehezíti, konkrétan a vagyonvédelmi, gátemelési munkálatokat és a mentési műveleteket. A szél fákat dönthet ki, ágakat törhet le.

Tomáš Taraba (SNS) környezetvédelmi miniszter felhívta a figyelmet, hogy jelenleg a Morva medrében 30 köbméternyi víz halad át másodpercenként, ám ez pár nap alatt 1400 köbméterre is nőhet. 1500 köbméter felett pedig a folyó kilép a medréből. 

A problémát nem csak a szlovákiai időjárás okozza, hanem az, hogy szélsőségesen bőséges csapadék várható a Morva teljes vízgyűjtőterületén. Hasonló a helyzet a Dunával, amelynek vízhozamát ugyanakkor nehezebb megjósolni.

Hírdetés

„Az osztrák előrejlezések szerint négyzetméterenként 300 liter eső várható (300 mm), ami hatalmas mennyiség. Csehországban ugyanerre számítanak”

mondta Taraba. A lehullott csapadék aztán Szlovákiába így két irányból érkezik: az égből és a szomszédoktól. 

A kormány már csütörtökön elkezdte kiválogatni azokat a településeket, amelyek esetében nem kizárt a teljes evakuáció, ha a Morva kilép a medréből.

Mobilgátak emelését is kilátásba helyezték, ám a folyó problémás szakasza 80 kilométer hosszú – és ekkora szakaszra nincs elegendő mobilgát Szlovákiában.

A kormány szerint nem kizárt, hogy a veszélyeztetett területeken legalább az idősek kitelepítését fontolóra kell venni. Emiatt a válságstáb illetékesei már felvették a kapcsolatot az érintett települések polgármestereivel.

„Az evakuációhoz olyan alap dolgokat kell előkészíteni, amelyekre néhány napos távollét esetén van szükségünk. Ha ez a helyzet előáll, szombaton, vasárnap vagy hétfőn. Kedden a csapadékmennyiség csökkenésére számítunk”

fogalmazott Matúš Šutaj Eštok (HLAS) belügyminiszter.

Az árvíz miatt leginkább veszélyeztetett települések (péntek reggeli állás):

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »